Hlavní obsah

Čunkovo stíhání bylo možná zastaveno nezákonně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žalobce, který měl na Nejvyšším státním zastupitelství (NSZ) na starosti přezkum srpnového rozhodnutí v kauze vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka, dospěl podle důvěryhodného zdroje z NSZ k závěru, že zastavení jeho trestního stíhání bylo nezákonné.

Článek

Právu se však nepodařilo přes veškeré úsilí tuto informaci ověřit z dalšího zdroje.

"Dospěl k závěru, že zastavení stíhání bylo v rozporu se zákonem, a navrhl toto předchozí usnesení v souladu s trestním řádem zrušit," řekl Právu zdroj.

Závěry kontroly tohoto žalobce má mít nyní na stole šéfka NSZ Renata Vesecká, jejíž podpis teprve učiní výsledek přezkumu konečným.

Vesecká v pátek nezvedala mobilní telefon ani nereagovala na SMS. Podle neoficiálních informací si vzala dovolenou. Jak se k celé záležitosti postaví, v tuto chvíli není jasné.

Čunek o závěru NSZ neví

Vicepremiér Jiří Čunek reagoval na aktuální vývoj své kauzy v České televizi s tím, že žádné nové informace nemá. Podle Čunka je ale divné, že by Nejvyšší státní zastupitelství situaci komunikovalo tímto způsobem.

Premiér nechce spekulovat

K novým informacím v Čunkově kauze se po jednání výkonné rady ODS v Plzni vyjádřil také ministr vnitra Ivan Langer a premiér Mirek Topolánek (oba ODS).

"V této kauze již zaznělo tolik názorů, že se naplnilo rčení, že sejdou-li se dva právníci, budou mít tři názory," řekl k informacím deníku Právo Langer s tím, že je nutné vyčkat na oficiální stanovisko NSZ.

Také premiér nechtěl po jednání výkonné rady ODS v Plzni spekulovat a zdůraznil, že je třeba vyčkat na oficiální názor NSZ.

Případ by znovu dostal Salichov

Pokud by se informace ukázala jako pravdivá, vrátila by se celá kauza na jihlavské státní zastupitelství. Tedy do rukou žalobce Arifa Salichova, který na rozdíl od svého kritizovaného přerovského kolegy Radima Obsta případ krátce po jeho převzetí ukončil ve prospěch Čunka.

Salichov by tak musel ve stíhání vicepremiéra pokračovat, případně by musel doplnit další důkazy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám