Hlavní obsah

Rodičům zaměněných dětí nabízejí pomoc z celého Česka

– PRAHA
Právo, Jana Pechová

Zatímco dětské oddělení třebíčské nemocnice se kvůli výpovědím primáře a vrchní sestry otřásá v základech, rodičům zaměněných dětí se dostává podpory z celého Česka. Firmy i jednotlivci nabízejí ve svých chatách, chalupách či penziónech místo k týdenní dovolené a rodiny některou z nabídek pravděpodobně využijí. S krajským úřadem a nemocnicí už prý nechtějí mít nic společného.

Článek

V pondělí byl první z rodičovských párů, Jaroslava Trojanová a Libor Broža, u policejního výslechu. "Jarka tam byla asi dvě hodiny, já asi hodinu. Vyšetřovatele zajímaly všechny detaily kolem porodu. Oskenovali si také některé z přinesených fotek, na nichž je vidět, že malá skutečně nebyla označená," shrnul Libor Broža.

Na zítřek si policisté pozvali manžele Čermákovy. Oba páry se po páteční tiskové konferenci utvrdili v tom, že nadále nechtějí využívat žádných služeb nabízených nejen nemocnicí, ale i krajem. V závěru minulého týdne se rozešli s psycholožkou Olgou Hinkovou, protože jim nevyhovovaly její metody.

"Psycholog nám doporučil, abychom si - co se týká samotného předání - nedělali žádné plány. Řekl, že předání by mělo proběhnout v okamžiku, až na to budeme všichni dostatečně připraveni," naznačil Libor Broža, že takový postup účastníkům kauzy více "sedí", i když - jak doplnil Jan Čermák - z něj pro původně zamýšlené datum na první narozeniny holčiček vyplývají otazníky.

Lidé nabízejí rodinám dovolenou

Rodinám se začali ozývat lidé z celého Česka, které případ zaměněných dětí zasáhl. "Nabízejí nám k dispozici pro zamýšlenou týdenní dovolenou svá rekreační zařízení. Asi si z nich nějaké opravdu vybereme, od kraje už žádné služby nechceme," řekl Právu Libor Broža.

Podle Jana Čermáka by společná dovolená měla proběhnout co nejdříve, společné schůzky totiž oběma rodinám svědčí. "I stav maminek už je o něco lepší, i když "krizovky" samozřejmě stále přicházejí," shodují se tatínci dětí.

V třebíčské nemocnici zatím pokračuje krajská kontrola, která má skončit ve středu. "V úterý krajská rada projedná závěry šetření vnitřní kontroly nemocnice a měla by se k nim vyjádřit na tiskové konferenci," uvedla krajská mluvčí Jitka Svatošová.

Lékaři podávají výpovědi

Na dětském oddělení stále panuje velmi napjatá atmosféra. Trest výpovědi pro primáře Jana Kozáka a vrchní sestru Jitku Pospíšilovou ostatní zaměstnanci neuznávají.

Téměř všechny ze čtyř desítek sester, pracujících v rámci oddělení, poslaly řediteli nemocnice protestní dopis, lékaři reagují výpověďmi. Ústavní pohotovostní služby už vypověděli všichni do jednoho.

"Ještě jsem dnes ani neviděl poštu, takže se k tomu nemohu blíže vyjádřit. Jsme zaměstnáni úkoly pro našeho zřizovatele. Zabývat se tím však určitě budeme v nejbližších dnech," řekl Právu ředitel nemocnice Petr Mayer.

Reklama

Související témata:

Související články

Za záměnu novorozenců padaly výpovědi

Za loňskou záměnu novorozenců v třebíčské nemocnici jsou zodpovědné dvě zdravotní sestry a dalších pět zdravotníků. Vedení nemocnice se proto rozhodlo udělit...

Výběr článků

Načítám