Hlavní obsah

Paroubek zveřejnil příjmy, bída mu prý nehrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve středu předložil novinářům přehled svých pravidelných měsíčních příjmů a výdajů. Chtěl tak podle svých slov ukončit spekulace médií o svých majetkových poměrech. Prohlásil, že vydělá dost na to, aby splácel hypotéky na dva byty, leasing na auto a ještě mu zbylo. O některé výdaje se prý dělí se synem Jiřím, navíc má rezervu v podobě úspor.

Článek

Bývalý premiér novinářům ukázal výpis z Poslanecké sněmovny a výpis ze svého účtu - podle těchto dokumentů měsíčně bere 77 440 korun čistého, což je plat poslance s připočtením náhrad. Ročně to představuje zhruba 930 000 korun, zatímco povinné výdaje na splátky dvou bytů v Praze a vůz Renault spočítal celkem na 492 000 korun.

V souvislosti s Paroubkovým rozvodem, jeho novým vztahem s Petrou Kováčovou a rozpadem vztahu syna Jiřího se přitom objevily výpočty, že zvýšené výdaje nemůže opoziční lídr jen z poslaneckého platu pokrýt. Tedy že buď má nějaké černé příjmy, nebo mu hrozí takřka bída, tlumočil tyto názory Paroubek.

Paroubek si vzpomněl, že bere o 30 tisíc víc

Spekulace přiživil sám Paroubek, když v srpnovém rozhovoru prohlásil, že jeho měsíční příjem 47 000. V rozhovoru pro čtvrteční Právo ale tento údaj upřesnil o dalších 30 000, které činí tzv. náhrady. "Je to částka, která je odměnou. A mé výdaje, jak jsem také o tom hovořil, se pohybovaly mezi 30 000 a 35 000 korun," uvedl Paroubek.

Původní informaci o nižším příjmu Paroubek zveřejnil v situaci, která pro něj prý nebyla ideální. "Byl jsem na Slovensku a neměl jsem všechny doklady. Dostal jsem informaci, že můj plat je zhruba 47 000 Kč, a nebylo mi úplně jasné, jakým způsobem můžu mluvit o náhradách. Vycházel jsem z těch 47 000 Kč, ale dneska vím, že 77 400 je můj čistý příjem za jeden měsíc," řekl Paroubek. 

Jeden z bytů a půlku auta začne splácet Paroubek mladší

Předseda ČSSD dále uvedl, že měsíčně platí necelých 10 000 korun na byt ve Stodůlkách, v němž dříve bydlel se svou bývalou manželkou Zuzanou. Dalších 20 000 korun splácí na nový byt ve stejné pražské čtvrti. "Tuto částku bude od tohoto měsíce splácet můj syn," uvedl šéf ČSSD. Se synem se bude rovným dílem dělit o leasingovou splátku ve výši 11 000 korun na automobil, který používá Paroubek junior.

"Jak vidíte, z ročních příjmů bych si mohl dovolit platit všechny částky, je to celkově 492 000 korun," shrnul Paroubek.

Bývalé partnerce svého syna Kristýně a vnučce Viktorce nabízí, že jim starší byt ve Stodůlkách minimálně na tři roky zdarma pronajme. Pokud by tuto nabídku nevyužily, je připraven vnučce spořit na vlastní bydlení.

"Pokud jde o mou bývalou manželku, finanční vyrovnání je součástí majetkového vyrovnání. Moje bývalá žena Zuzana chce být na mě nezávislá. Celou věc už nebudeme komentovat," prohlásil Paroubek.

Paroubkovi se rozvedli v polovině září po 28 letech manželství.

Reklama

Výběr článků

Načítám