Hlavní obsah

Pojišťovny se opět chystají zdražit povinné ručení

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Povinné ručení zřejmě u některých pojišťoven opět mírně podraží. Vyplývá to z prohlášení zástupců tuzemských pojišťovacích ústavů. Řidiči, kteří jezdí bez nehod, by si však měli díky bonusům nepatrně polepšit.

Článek

Nehod je sice zhruba stejně jako v minulém roce, podle pojišťoven však roste objem škod na zdraví. Základní sazby povinného ručení by tak mohly jít opět nahoru. "Ukazuje se, že nezanedbatelně dochází k nárůstu škod na zdraví, škody na majetku se vyvíjejí stejným tempem jako v loňském roce. Je třeba započítat inflaci, rostoucí cenu práce, náhradních dílů a energií," naznačil mluvčí Kooperativy Marek Vích. "Strategii zatím připravujeme, budou se v ní ale zřejmě promítat výše uvedené vlivy," dodal.

Pojišťovny začnou zveřejňovat sazby ručení v nejbližších týdnech. "Generali prozatím zvyšování tarifů neplánuje. Nicméně běží legislativní proces změny zákona o povinném ručení, který počítá s navýšením limitů pro škody na majetku i na zdraví a pojišťovny by v případě přijetí novely musely kalkulovat s tímto navýšením ve svých plánech zajištění," sdělil Právu mluvčí Generali Mario Böhme.

Také podle mluvčí České pojišťovny Dagmar Koutské může budoucí sazby ovlivnit novela zákona, která má zvýšit limity pojistného plnění u škod na majetku z 18 na 35 miliónů korun. "Na druhou stranu v současném konkurenčním prostředí se neočekává dramatické zdražování u žádné z kategorií vozidel," řekla v úterý ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám