Hlavní obsah

Noční vítr lámal stromy, bez proudu tisíce domácností

Právo, Novinky, ČTK, pra, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Silný vítr způsobil od středečního večera škody na mnoha místech ČR. V Krkonoších dosahoval síly orkánu, kde stejně jako v Jeseníkách a okolí lámal stromy a poškozoval dráty i sloupy elektrického vedení. Na Šumpersku se bez proudu ocitlo na 9000 domácností. Zasažena byla též oblast Orlických hor. Vítr doprovází vydatné dešťové srážky.

Článek

"Máme hlášeno několik spadlých stromů na Šumpersku a jeden na Olomoucku, stále ale přibývají nové události. Například v Nových Losinách či Hanušovicích na Šumpersku spadly stromy či větve na elektrické vedení," uvedl operační důstojník olomouckých hasičů. 

"Na Šumpersku jsme měli rozsáhlé poruchy na třech linkách, bez elektrické energie bylo zpočátku zhruba 9 000 odběrných míst. Postupně poruchy opravujeme," uvedl mluvčí ČEZ pro oblast Jaroslav Jurča. 

Poškozeny také elektrické sloupy

V oblasti Krkonoš zaznamenali energetici 30 poruch na vysokém a 250 na nízkém napětí. Bez proudu se ocitla řada domácností. "Počítáme s tím, že výpadky v dodávkách elektrického proudu obnovíme během dnešního dopoledne. Opravy komplikuje silný déšť a neutuchující vítr," řekla mluvčí ČEZ z Hradce Králové Šárka Beránková.

Vítr silně zasáhl i oblast Orlických hor, kde problémy s dodávkami nastaly především v okolí Orlického Záhoří. Ke spadaným stromům vyjížděli hasiči na severní Moravě a ve Slezku. Desítky výjezdů uskutečnili hasiči na Bruntálsku, Opavsku nebo Ostravsku, kde došlo i na odčerpávání vody ze zatopených míst.

Vítr či padající stromy poškodily nejen dráty elektrického vedení, ale někde i sloupy. Na silnici mezi obcemi Melč a Mikolajice na Opavsku způsobily lehké zranění řidiče osobního auta.

Déšť zvedá hladiny řek

Vítr doprovází vydatné úhrny deště. V jižních Čechách byl déšť pravděpodobnou příčinou smrtelné dopravní nehody. U Kamenného Újezdu na Českobudějovicku se srazilo osobní auto Škoda Octavia s kamiónem, který převážel dřevo. Řidič škody dostal smyk a na místě i se spolujezdcem zahynul.

Vydatný noční déšť v jižních Čechách se už projevil na některých řekách, zvedají se hlavně hladiny toků v Novohradských horách. Černá v Líčově po 8:00 překročila první povodňový stupeň. Vzhledem k dalším očekávaným srážkám lze předpokládat, že řeky v této oblasti, tedy především Malše a Černá

Meteorologové nadále varují před dešťovými srážkami doprovázenými silným větrem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám