Hlavní obsah

Náměstek pro vysoké školy Komárek rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Náměstek ministryně školství pro výzkum a vysoké školství Pavel Komárek rezignoval na svoji funkci. Oznámila to ve středu šéfka úřadu Dana Kuchtová (SZ). Za jeho rezignací je nejspíše snaha KDU-ČSL dosadit na tento post svého člověka. Šéfka poslaneckého klubu lidovců Michaela Šojdrová dokonce kvůli tomu chce svolat vládní schůzku.

Článek

Kolem náměstka pro vysoké školy se v poslední době vedly spory. Předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL a lidovecká expertka na školství Michaela Šojdrová v úterý potvrdila, že by křesťanští demokraté chtěli na toto místo svého člověka. Odmítla však uvést jméno svého kandidáta s tím, že by ho zveřejnění nominace mohlo poškodit v případě, že nakonec jmenován nebude. Návrhů podle ní může být více.

"Garantuji, že návrh bude pro paní ministryni přijatelný a že kandidát bude profesionálem," uvedla. Jmenování náměstka je podle ní takovou prioritou, že by se kvůli němu měli sejít koaliční lídři co nejdříve. Ti však v úterý večer řekli, že tento týden už se znovu setkat nestihnou.

Náměstek neunesl tlak na svoji osobu

Komárek podle ministryně Kuchtové svou rezignací reagoval na "dlouhodobý tlak" a zprávy v tisku. Kvůli zasedání vlády ve Spáleném Poříčí na Plzeňsku s ním však ještě neměla čas mluvit.

Ministryně v úterý rovněž řekla, že je připravena na své ministerstvo zástupce lidovců přijmout. "Budu respektovat rozhodnutí koalice, v každém případě bych ale přivítala nejdříve diskusi," uvedla. Doplnila, že její náměstek by měl být odborníkem. S dosavadní prací Komárka byla spokojena.

Komárek se na ministerstvu ujal vysokých škol počátkem ledna poté, co z místa odešel Petr Matějů. Předtím byl Komárek šéfem poradců ministryně Miroslavy Kopicové.

Reklama

Výběr článků

Načítám