Hlavní obsah

Julínek v poplatcích neustoupí, ČSSD je rozhodně odmítá

Právo, Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) nehodlá ani o krůček ustoupit z navrhovaných regulačních poplatků u lékaře. Naopak ČSSD je odmítá a rozhodně nepodpoří, vzkázala prostřednictvím svého stínového ministra Davida Ratha.

Článek

"Nechci nikam ustupovat. Reforma zdravotnictví je provázaná a každý ústupek by do ni významně zasáhl," řekl Právu v pátek Julínek. Sněmovna se má přitom regulačními poplatky zabývat v rámci reformy veřejných financí už v úterý. Julínek navrhuje, aby poplatky platili všichni s výjimkou dětí do tří let.

Dříve Julínek sice připustil, že by bylo možné, aby poplatky neplatily děti  do šesti let, ale teď se zdá, že se vrátil ke svému původnímu záměru. Přitom někteří koaliční poslanci chtějí, aby z regulačních poplatků u lékaře byly vyjmuty děti do 18 let. "Budu za regulační poplatky bojovat a neustoupím," řekl Julínek.

Rath je proti poplatkům

Stínový ministr zdravotnictví  David Rath (ČSSD) Julínkovi v pátek vzkázal: "Regulační poplatky jsou asociální a ČSSD je nepodpoří." Právu ještě řekl, že by mnohem víc než dosud zatížily seniory a lidi s malými dětmi. "To je pro nás absolutně nepřijatelné. Regulační poplatky proto rozhodně odmítáme," uzavřel Rath.

Strop poplatků u lékaře a doplatků za léky má být 5000 Kč ročně. Do stropu se 5000 Kč se ale nezahrnuje pobyt v nemocnici a návštěva pohotovosti.

Pokud pacient strop poplatků a doplatků za léky, tedy 5000 Kč za rok překročí, pojišťovna mu přeplatek vrátí.

Za co budeme platit ve zdravotnictví
sumaza co
30 Kčza návštěvu praktického lékaře, dětského, zubního a ženského lékaře, ambulantního specialisty, klinického psychologa a logopeda.
30 Kčza každou položku na receptu, tedy za vydání každého ze zdravotního pojištění plně nebo částečně hrazeného léčebného přípravku nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely, předepsaného na receptu, bez ohledu na počet předepsaných balení.
60 Kčza den hospitalizace v nemocnici, odborném léčebném ústavu, dětské odborné léčebně a ozdravovně, při poskytování komplexní lázeňské péče. Den, kdy byl pojištěnec hospitalizován a den, kdy byl propuštěn, se počítá jako jeden den. Poplatek se vztahuje i na pobyt průvodce dítěte, je-li hrazen z veřejného zdravotního pojištění.
90 Kčza pohotovostní službu, lékařskou službu první pomoci, ústavní pohotovostní službu a to ve dnech pracovního klidu, volna a v pracovních dnech od 17 do 7 hodin

Kdo a kdy nemá platit poplatky u lékaře

  • děti do tří let věku
  • při ochranném léčení nařízené soudem
  • při léčbě infekčního onemocnění
  • při preventivní prohlídce
  • při hemodialýze
  • při laboratorním a diagnostickém vyšetření
  • při vyšetření při odběru krve, plazmy nebo kostní dřeně

Reklama

Výběr článků

Načítám