Hlavní obsah

USA mají jasno: ideální lokalitou pro radar je Míšov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

USA považují za nejlepší místo pro radarovou základnu lokalitu u obce Míšov na Plzeňsku ve vojenském újezdu Brdy. Podle mluvčího americké Agentury pro raketovou obranu Richarda Lehnera nabízí nejlepší infrastrukturu a logistické zabezpečení základny.

Článek

"Dřívější průzkumy místa ukázaly, že navrhovaná lokace splňuje nutné technické požadavky," uvedl Lehner. Podle něj je lokalita výhodná například z hlediska zásobování vodou nebo elektřinou. Poskytuje také dobrou dopravní dostupnost a je na kopci.

Lehner potvrdil, že v srpnu lokalitu navštíví expertní tým z USA, který ji bude zkoumat například z geologického hlediska.

Za nejvhodnější lokalitu pro radar považuje území nedaleko Míšova také česká vláda. Vládní mluvčí pro radar Tomáš Klvaňa již dříve uvedl, že lokalita nedaleko Míšova je nejvhodnější z vojenského, bezpečnostního i politického hlediska. "Ale pochopitelně nemůžeme předjímat výsledky expertních měření," konstatoval.

Starostové místních obcí bojují proti radaru dál

Starostové obcí v okolí brdského újezdu však s plány USA nesouhlasí. Mají obavy například z možných dopadů na životní prostředí nebo na zdraví lidí v okolí. Kvůli tomu také někteří z nich v pátek kritizovali to, jak vláda o americkém radaru informuje. Stěžují si také na to, že vláda premiéra Mirka Topolánka původně slibovala, že radar nebude umístěn blízko obydlených míst.

Referenda nebo ankety se kvůli americkému radaru v Brdech konaly už v řadě měst a obcí na Rokycansku, Plzeňsku, Příbramsku a Berounsku. Výsledky hlasování byly vždy jasně proti radaru, nejsou ovšem pro vládu závazné. Proti radaru je dlouhodobě podle průzkumů většina obyvatel ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Odpůrci radaru chtějí podporu dalších obcí

Členové iniciativy Ne základnám a starostové některých obcí z okolí vojenského újezdu Brdy, kde vláda plánuje postavit radar USA, chtějí asi příští týden...

Výběr článků

Načítám