Hlavní obsah

Technoparty rušila lidi, policisté ji ukončit nemohli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ LÍPA

Příliš hlučná technoparty na soukromém pozemku v České Lípě-Manušicích skončila. Na nadměrný hluk si stěžovali nejen obyvatelé sousední vesnice, ale dokonce i ze vzdáleného Kamenického Šenova. Policisté však nezasáhli - prý nemají pravomoci, jak zasáhnout kvůli rušení nočního klidu.

Článek

Akce začala v Manušicích v pátek navečer a skončila v neděli po 15. hodině. Akce se obešla bez incidentů, ale lidé v okolí si stěžovali na nadměrný hluk.

"V noci na neděli jsme zavřeli v domě všechna okna, ale stejně jsme nemohli spát. Nepříjemné je hlavně hlasité monotónní dunění bubnů, hlava mně z nich úplně třeští. Manžel má problémy se srdcem a z technoparty je už úplně zoufalý," uvedla obyvatelka Manušic Věra Holmajerová. Bydlí zhruba 300 metrů od pozemku, kde se technoparty koná.

V noci na dnešek se tam bavilo asi 200 fanoušků techno, po ranním lijáku jich tam zůstalo přibližně 80. V Manušicích žije asi 100 obyvatel.

Petra Pokorného v noci hluk z technoparty probudil až v domě na Holém Vrchu ve čtyřicetitisícové České Lípě. "Nepřestávající hlasitá hudba je bezohledným terorem proti obyčejným lidem a pořadatele nemůže nic ospravedlnit. Nechápu, jak je možné, že stát a jeho instituce dovolí, aby několik set fanoušků techna ztrpčovalo život obyvatelům v Manušicích a dalekém okolí," uvedl Pokorný.

Ukončit to nelze, dostanou jen pokutu

Podle českolipské starostky Hany Moudré nenahlášená technoparty porušuje městskou vyhlášku o rušení nočního klidu, radnice ji ale podle zákona nesmí ukončit.

"Ve správním řízení hrozí pořadateli technoparty za přestupek pokuta až 30 000 korun a zjišťujeme, jestli lze potrestat také majitele pozemku. Nic víc dělat bohužel nemůžeme," konstatovala Moudrá. Sankce hrozí zatím jenom jedné osobě, prohlásila Baláková.

Policisté pořadatele technoparty několikrát přesvědčovali, ať na hlasitosti uberou. Obyvatelé Manušic si policistům stěžovali na příliš velký hluk hlavně v noci na sobotu, pořadatelé technoparty pak zeslabili zvuk na postavených aparaturách. Dlouhodobě se však lidem v Manušicích a v okolí neulevilo. Kromě jiného museli v horku zavírat okna. Někteří starousedlíci z Manušic se snažili svého souseda a majitele pozemku přesvědčit, ať proti hluku něco udělá, neuspěli však.

Z CHKO do Manušic

Technoparty se původně měla konat v Horní Libchavě v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) České středohoří, ale byla by v rozporu se zákonem na ochranu přírody. [celá zpráva] Ohrožovala by především hnízdící zvláště chráněné ptáky.

Pořadatelé technoparty přesunuli v pátek odpoledne do Manušic, kde jim jeden z obyvatelů poskytl svůj pozemek. Někteří lidé na technoparty přijížděli, jiní odjížděli a v průměru se jich tam bavilo kolem 100. "Kromě Čechů a Němců dorazilo do Manušic i několik Francouzů a Holanďanů," uvedla Baláková.

Pozemek v Manušicích se nachází mimo CHKO. Manušice sice patří mezi obce na chráněném území, ale ne celé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám