Hlavní obsah

Osobnosti poslaly Klausovi dopis, chtějí referendum k radaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Asi 50 osobností z různých společenských vrstev poslalo prezidentu Václavu Klausovi a předsedům obou komor parlamentu otevřený dopis, ve kterém politiky vyzvaly k podpoře vypsání referenda o umístění americké radarové základny v Česku.

Článek

Mezi lidmi, kteří dopis podepsali, byli i herci Jan Kačer a Táňa Fischerová nebo filmoví režiséři Zdeněk Troška a Věra Chytilová.

Podle autorů dopisu by se o radaru v Česku měla konat široká společenská diskuse. "Já referendum prosazuji z toho důvodu, že lidé o radaru začnou diskutovat," řekla herečka a bývalá poslankyně za US-DEU Táňa Fischerová. 

Autoři si také myslí, že politici by v otázce radaru neměli rozhodovat za občany, protože před loňskými parlamentními volbami ani jedna z parlamentních stran otevřeně nedeklarovala svůj názor na umístění radaru v Česku.

"Když je to věcí politiků, člověk se nikdy přesně nedozví, o co jde," uvedla Fischerová. Podle ní by politici v otázce radaru měli vůči veřejnosti postupovat maximálně otevřeně. "Myslím si, že je teď čas se zaměřit na obnovitelné zdroje a ne na nové kolo zbrojení," dodala. 

Radar by mohl stát u obce Míšov

Podle Kačera by se o radaru mělo především více diskutovat. Myslí si, že umístění lze radaru přirovnat k dalším významným historickým událostem, jako bylo například rozdělení Československa. "Radar je stejně významná událost," uvedl.

Radar americké protiraketové obrany by mohl stát u obce Míšov na Plzeňsku. Měření, která v této oblasti experti provedou, rozhodnou o případném umístění části základny v Česku. Přesná lokalita pro měření leží dva kilometry od Míšova, zhruba 90 kilometrů jihozápadně od Prahy. Některé starosty v Brdech záměr vlády nepříjemně zaskočil, vybudování základny v blízkosti Míšova chtějí zabránit společnými silami. 

Klaus není proti referendu

Prezident Václav Klaus nedávnou na návštěvě v Olomouci občanům řekl, že by v žádném případě nevetoval případný zákon o referendu k radarové základně USA v ČR. [celá zpráva]

"Souhlasím s názory, že by k tomuto tématu mělo být buď referendum, nebo to mělo být tématem voleb do sněmovny v loňském roce, pokud o tomto tématu politické strany věděly," prohlásil podle serveru Klaus na setkání s lidmi. 

Většina Čechů není americkému záměru nakloněna. Podle nedávného průzkumů veřejného mínění se základnou nesouhlasí více než 60 procent občanů.  

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus podpořil referendum o radaru

Prezident Václav Klaus v rámci debaty s občany Olomouce řekl, že by v žádném případě nevetoval případný zákon o referendu k radarové základně USA v Česku....

Radar by mohl být u Míšova v Brdech

Bezpečnostní rada státu v úterý souhlasila s tím, aby další technická měření ohledně umístění radaru v Brdech probíhala v lokalitě Míšov na Plzeňsku. Česko...

Výběr článků

Načítám