Hlavní obsah

Víkend bude slunečný, vedro nečekejte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu bude skoro jasno, v neděli si sluníčka užijeme ještě více. Vedro ale nepřijde. Podle poslední předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu průměrné nejvyšší denní teploty nepřekročí 23 stupňů Celsia.

Článek

Počasí o víkendu bude vhodné spíše k turistice či výletu na kole než k povalování u vody. První polovinu července můžeme obecně čekat spíše polojasné počasí s přeháňkami a bouřkami.

Později ale přijdou i horké dny s teplotami kolem 28 stupňů, ojediněle může být i 30. "Období jako celek očekáváme teplotně nadprůměrné," uvádí ČHMÚ.

Voda stále schází

Díky srážkám posledních dnů se částečně zmírnilo sucho, které některé lokality Česka trápí už od dubna. Déšť se ale zatím projevil pouze v povrchové vrstvě půdy. "S výjimkou Pardubického kraje, Krkonoš a povodí Moravy spadlé srážky zatím neovlivnily hlubší vrstvy půdy, a tím i spodní vody," řekl ředitel observatoře Českého hydrometeorologického ústavu v Doksanech Martin Možný.

Sucho se po Čechách a Moravě postupně rozšiřovalo do minulého týdne, kdy zasáhlo 75 procent území státu. Naposledy panovalo sucho v České republice před čtyřmi lety. Jako o "suchých" se mluví také o rocích 2000, 1994, 1983 a 1947. Hydrologické sucho v roce 1947 lze považovat za pětisetleté a v roce 2003 za stopadesátileté.

Podle meteorologů bylo letošní jaro nejsušší za posledních 45 let. V červnu bylo takové, jaké bývá v jiných letech koncem srpna. Vzhledem k vysokým teplotám a nedostatku srážek v Česku v uplynulých měsících hrozilo takřka nepřetržitě zvýšené riziko požárů. Nyní je riziko na celém území nízké.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám