Hlavní obsah

Klaus stvrdil vznik ústavu pro studium totality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus podepsal zákon, který počítá se zřízením Ústavu pro studium totalitních režimů. Instituce, která by měla vzniknout ještě letos, se bude zabývat zkoumáním éry komunismu a nacistické okupace Československa.

Článek

Ústav by měl zlepšit shromažďování, analyzování a zpřístupňování dokumentů, které vypovídají o období totalit, a to včetně materiálů o činnosti komunistických tajných služeb. Svazky Státní bezpečnosti (StB) a dalších složek má spravovat zvláštní Archiv bezpečnostních složek, který však bude ústavu podřízen. Podobné ústavy existují také v sousedních zemích.

Zákon, který umožní vznik ústavu, schválila na začátku května Sněmovna. Nesouhlasili s ním levicoví poslanci, ti z ČSSD dokonce ze sálu odešli. Podle místopředsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je ústav "popřením důstojnosti a práv". [celá zpráva]

Podle levice ústav povede k politizování dějin

Nová instituce je podle opozičních politiků zbytečná a umožní prý opět politické ovlivňování výkladu dějin. Plán činnosti ústavu a jmenování i odvolání jeho ředitele má mít totiž na starosti sedmičlenná rada, kterou by volil Senát na základě nominací od Sněmovny, prezidenta a sdružení odbojářů nebo politických vězňů.

V radě nebo ve vedoucích funkcích ústavu nebudou moci být lidé, kteří byli členy nebo kandidáty předlistopadové komunistické strany či dokonce StB a bezpečnostních složek bývalého režimu.

Ústav se měl původně podle slovenského vzoru jmenovat Ústav paměti národa. Bude se zabývat obdobím od září 1938 do května 1945 a komunistickou érou od února 1948 do prosince 1989 včetně předcházejícího období příprav na uchopení moci komunisty. Úřad by podle některých informací mohl sídlit v Praze v budově po ministerstvu informatiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám