Hlavní obsah

Tlustý představil frakci v ODS, štěpit stranu ale nechce

– PRAHA

Bývalý ministr financí a poslanec Vlastimil Tlustý (ODS) založil spolu s několika kolegy stranickou platformu. Podle něj jde o "reformní parlamentní platformu", jejímž cílem není štěpení ODS, ale naopak návrat k programovým základům. K platformě se zatím hlásí asi osm poslanců.

Článek

Tlustý na tiskové konferenci řekl, že platforma je otevřena všem občanským demokratům, kteří se nechtějí smířit s odklonem koaliční vlády od programových tezí strany. Přistoupit na platformu mohou podle něj i všichni občanskodemokratičtí hejtmani a senátoři.

"Tato platforma ukončí svou činnost v okamžiku, kdy se podaří obnovit vnitrostranickou komunikaci vládních představitelů ODS s vlastními poslanci a až se vedení ODS vrátí k prosazování svého vlastního programu," uvádí se v deklaraci ke vzniku frakce.

Předseda ODS a premiér Mirek Topolánek už dopoledne uvedl, že k takovéto platformě se může připojit každý občanský demokrat a že s Tlustým o jeho požadavcích hovořil. Akci považuje za "pozitivní nátlak".

Na konferenci doprovodili Tlustého poslankyně Eva Dundáčková a Jan Klas. Podle nepotvrzených informací se už Tlustý také domluvil například s Jurajem Ranincem a Janem Schwippelem. Podle dřívějších vyjádření by se mohli připojit i Petr Pleva a Michal Doktor, kteří také dávali dlouho najevo svou nespokojenost s podobou vládní reformy.

Tlustý je hlavním kritikem vládní reformy veřejných financí z řad ODS. Reforma se podle něj příliš zpronevěřuje předvolebním slibům strany. Poslanec mimo jiné žádá, aby se zjednodušil zákon o dani z příjmu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám