Hlavní obsah

Tlustý hraje vabank, zakládá frakci uvnitř ODS

Právo, Novinky, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý ve středu oznámí vznik platformy uvnitř klubu ODS ve Sněmovně. Ta má usilovat o renesanci volebního programu ODS, tedy hlavně o Tlustého rovnou daň. Podle lidí z okolí Tlustého podepíše manifest 9 poslanců a dalších 9 z 81 členů klubu ODS se k tomu chystá. Premiér Mirek Topolánek údajně s jejich podporou reformě počítat nemůže.

Článek

Tlustý v úterý na dotaz Práva nechtěl založení platformy blíže komentovat, a na všechny otázky odpovídal: "Po hlasování o nedůvěře vládě se dozvíte více."

Bývalý ministr financí se k vyslovení nedůvěry nepřipojí, ale svůj nesouhlas dá najevo zmíněným krokem.

Podle nepotvrzených informací se už domluvil např. s Jurajem Ranincem a Janem Schwippelem. Podle dřívějších vyjádření by se mohli připojit i Petr Pleva, Michal Doktor, Jan Klas či Eva Dundáčková, kteří dávali dlouho najevo svou nespokojenost s podobou vládní reformy.

Z okolí Tlustého přitom v úterý prosákla informace, podle které by se členy platformy mohli stát vedle poslanců ODS také někteří hejtmani, starostové, primátoři, ale i ekonomové či podnikatelé.

Tlustý v posledních týdnech objížděl republiku, přičemž k rozhodnutí založit platformu uvnitř klubu ODS ho přivedla silná podpora podnikatelské lobby a také některých krajů.

Začátek štěpení ODS?

Tlustého příznivci shodně tvrdí, že v tuto chvíli nejde o zárodek žádné nové strany. Podle kuloárových spekulací ale nelze vyloučit, že souboj se může natolik vyhrotit, že platforma by mohla v budoucnu znamenat začátek štěpení ODS.

Poslanci ODS se ke své účasti v platformě vyjadřovali vyhýbavě nebo raději ani nezvedali telefony.

"Je to zaměřené na dodržování a prosazování volebního programu ODS,  a to zejména v ekonomické oblasti, ale nemá to přímou vazbu na vládní reformní balík," řekl Právu jeden z nich, který chtěl do zveřejnění programu platformy zůstat v anonymitě.

Zdroj dodal, že jsou si vědomi, že vláda je koaliční, a není tedy možné uskutečnit všechny předvolební sliby ODS, ale nechtějí se smířit s přílišnými ústupky koaličním partnerům. O svém záměru poslanci premiéra dopředu neinformovali.

Topolánek s rebely zatím nejednal

Premiér, ani nikdo z jeho okolí, zatím s většinou rebelů, kterým se nelíbí vládní reforma, podle zdroje nejednal o případné podpoře svého balíku. Zatím pouze jednají komise, kde se posuzují jednotlivé jeho části. Na otázku, zda to není nůž na krk premiérovi, zdroj prohlásil, že o noži nelze mluvit, neboť v prohlášení, které bude dnes zveřejněno, "není nic proti vládě a ani proti ODS". Tlustému účast v jedné z komisí nabídl vicepremiér a místopředseda ODS Petr Nečas. [celá zpráva] Vedení Topolánkovy strany o tom ale ještě nerozhodovalo.

Balík daňových, sociálních a zdravotnických změn začátkem června přežil hlasování po prvním kole parlamentní debaty. Rozhodující souboj o reformu, s níž Topolánkova vláda svázala svou další existenci, začne podle dostupných informací v polovině srpna. [celá zpráva]

Středeční hlasování o důvěře vládě vyvolala ČSSD poté, co se jí nepodařilo prosadit diskusi o případu vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL), obviněného z korupce. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám