Hlavní obsah

Topolánek: Čunkovu kauzu možná ovlivnili lidé z ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek při čtvrtečních sněmovních interpelacích vyřkl podezření, že kauzu vicepremiéra Jiřího Čunka možná manipulovali politici ČSSD. Opoziční strana tvrdí, že ji naopak ovlivňuje vláda. Přestřelky politiků začaly poté, co nejvyšší státní zástupkyně vyměnila žalobce případu.

Článek

Podle ČSSD řídil výměnu žalobce kabinet. Vláda to odmítá. "Já se domnívám, a je pro to spousta nepřímých důkazů, že je to zcela naopak, že tuto kauzu od začátku ovlivňují spíše politici ČSSD. Až ty důkazy získám, rád se s vámi o ně podělím," řekl Topolánek v reakci na dotaz poslance ČSSD Pavla Ploce.

Topolánek několikrát zdůraznil, že vláda není nadřízeným orgánem státního zastupitelství a nemá žádné mechanismy, jak jeho práci ovlivňovat.

Opoziční poslanci se chtějí o Čunkovi a výměně žalobce bavit ještě v pátek. Svolali kvůli tomu mimořádnou schůzi. Program ale nemusí projít, a schůze by se tak nekonala. ČSSD dopoledne pohrozila, že pokud koaliční strany jednání zablokují, vyvolá příští týden hlasování o nedůvěře vládě. [celá zpráva]

Poslanci chtějí řešit právě výměnu žalobce. Případ měl až do minulého týdne na starosti Radim Obst z přerovského státního zastupitelství. Jeho nadřízená Renata Vesecká žalobce vyměnila. Obst podle ní udělal několik procesních chyb. Případ nyní bude řešit jihlavský státní zástupce Arif Salichov.

Stínový ministr vnitra ČSSD František Bublan připomněl, že Nejvyšší státní zastupitelství v jiných případech odmítlo výměnu žalobců s tím, že zastupitelství nemůže do neukončené věci vstupovat.

Stalo se tak podle něj například v kauze bývalého poslance US-DEU Zdeňka Kořistky, který tvrdil, že se ho Topolánkův asistent Marek Dalík a lobbista Jan Večerek pokusili uplatit, aby pomohl svrhnout vládu vedenou ČSSD. Nejvyšší státní zastupitelství vloni v dubnu případ odložilo s tím, že se trestný čin nestal.

Řeč přišla i na Kubiceho zprávu

Topolánek při interpelacích znovu čelil i dotazu, který se týkal takzvané Kubiceho zprávy. Šlo o informaci Práva, podle níž sedm vyšetřovatelů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), kteří měli na starosti nejzávažnější kauzy popsané v takzvané Kubiceho zprávě, popřelo tvrzení šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho o politickém nátlaku. [celá zpráva]

Předseda klubu ČSSD Michal Hašek se premiéra zeptal, co říká vyjádření "těchto sedmi statečných". Topolánek uvedl, že Kubiceho zprávu ani nečetl a jako premiér se do živých případů nevměšuje. Jsou to podle něj naopak politici ČSSD, kteří se stále snaží ovlivňovat vyšetřování kauz, jež obsahuje například i Kubiceho zpráva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám