Hlavní obsah

Vesecká: V kauze Čunek chybovali žalobce i policie

Právo, Novinky, jac, rav, nig, dan, jt, kij
PŘEROV

V údajné korupční aféře vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka nastal velký zlom. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) rozhodlo odebrat případ okresnímu zastupitelství v Přerově kvůli procesním chybám. Případ převezme jihlavský státní zástupce Arif Salichov. Kauza Čunek byla také podle informací Práva odebrána ostravské pobočce protikorupční policie, přebírá ji její pobočka v Českých Budějovicích.

Článek

O odebrání případu zastupitelství v Brně požádal advokát Jiřího Čunka. Požadoval, aby věc převzalo zastupitelství v Praze. Tomu nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nevyhověla. Uznala ale některé jeho námitky a případ předala státnímu zastupitelství v Jihlavě.

Podle Vesecké se přerovský státní žalobce Radim Obst i policie dopustili hlavně té chyby, že šetřili Čunka jako osobu, nikoliv případ korupce z roku 2002. Podle Vesecké se policisté zajímali například o to, kolik peněz měl Čunek například v roce 2000, tedy dříve, než měl úplatek dostat. Vesecká řekla, že jedním z důvodů jsou i nadstandardní vztahy vyšetřovatele Milana Šošovičky s hlavní svědkyní proti Čunkovi, jeho bývalou sekretářkou Marcelou Urbanovou.

Salichov převzal Čunkův spis

"Základní důvody, které vedly k rozhodnutí, spočívají v určitém obecném procesním nedostatku. Lze to označit za procesní chybu. Druhý důvod spočívá v nestandardním policejním vyšetřování, na které státní zastupitelství nereagovalo," uvedla nejvyšší stání zástupkyně Renata Vesecká.

Zatímco přerovský státní zástupce podle všeho směřoval k podání obžaloby na Jiřího Čunka, což by mohlo vést až k rozpadu vlády, jihlavské státní zastupitelství může k případu přistoupit jinak. Podle Vesecké je ale nesmysl v tomto stádiu vyšetřování mluvit o obžalobě.

"Spis jsem právě obdržel. Má zhruba 3,5 tisíce stránek a bude mi trvat nejméně deset dní, než ho prostuduji. Teprve pak se rozhodnu o dalším postupu," řekl Právu Salichov, který si v pátek do Brna přijel převzít svoje nové povinnosti.

Na otázku Práva, zda počítá s redukcí rozsahu vyšetřování, nebo naopak s jeho rozšířením, Salichov odpověděl: "To nemohu v současné době říci, protože spis neznám. Je to pro mne skutečně naprosté novum.Tyto otázky budou na místě nejdřív za deset dní."

Ovlivňování vyšetřování vyloučil olomoucký státní zástupce

Na údajných blízkých kontaktech mezi Šošovičkou a Urbanovou není podle lidí z protikorupční policie nic pravdivého. Sami však nechtějí výtky nejvyšší státní zástupkyně Vesecké komentovat a vyvracet, ale odkazují na nedávný závěr olomouckého státního zástupce Jaroslava Rašendorfera, který tyto kontakty prověřoval.

Rašendorfer před dvěma týdny konstatoval, že policisté, kteří mají na starosti kauzu Čunek, se během vyšetřování nedopustili žádného trestného činu. "Když jsme si elektronickou poštu přečetli a porovnali s tím, co bylo tvrzeno v trestním oznámení o trestné činnosti, došli jsme k tomu, že maily tomu vůbec neodpovídají," uvedl Rašendorfer. Podotkl, že ze strany policisty byl pouze jeden e-mail s banálním sdělením.

Podle informací Práva se policisté během vyšetřování věcmi i před rokem 2002 zabývat museli, protože se snažili zjistit, jestli si Čunek mohl ze svých příjmů našetřit půl miliónů korun, který se mu objevil na účtu. Pokud by si nebyl schopen peníze našetřit, tak by to napovídalo, že úplatek mohl opravdu převzít. Samotní vyšetřovatelé z protikorupční policie se ke svému údajně nestandardnímu postupu nechtějí vyjadřovat.

"Nechci prohlášení nejvyšší státní zástupkyně k pochybením policie v současné době vůbec komentovat," řekl Právu šéf ostravské expozitury protikorupční policie Vlastimil Studený.

Čunek výměnu žalobce přivítal

Čunek se o rozhodnutí NSZ dozvěděl ve čtvrtek v noci od svého právního zástupce. Přesunutí případu přivítal. "Jsem přesvědčen, že konečně bude vyšetřování standardní," řekl Právu. Ohradil se zároveň proti kritice, že za krokem NSZ byla politická manipulace.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) odmítl krok NSZ komentovat s tím, že se jedná o nezávislý orgán a takové rozhodnutí je plně v jeho kompetenci. Považoval by za nešťastné, kdyby se k tomu měla vyjadřovat politická reprezentace.

ČSSD: Vláda chce Čunkovu kauzu zmanipulovat

"Považujeme to za tak závažné sdělení, že budeme chtít, aby se o této kauze ve Sněmovně jednalo, takže to vzneseme na pořad," řekl v pátek místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka a dodal: "Pokud byla kauza odebrána, pak je to porušení demokratických principů právního státu k jakému dosud po roce 1989 nedošlo."

Podle sociálních demokratů výměna žalobce potvrzuje podezření, že se se vláda snaží kauzu manipulovat. "Pan Čunek je členem vlády, která je součástí výkonné moci, státní zastupitelství je také součástí výkonné moci, je tedy evidentní, že je tu zájem vlády aby toto konání státního zastupitelství tu nastalo," řekl Sobotka.

Na dotaz, zda kvůli tomu hodlá ČSSD vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, předseda poslaneckého klubu Michal Hašek uvedl, že sociální demokraté využijí všech možností, které jim dává jednací řád sněmovny a ústava. Pokud by koalice dnešní debatu o Čunkovi zablokovala, dalším krokem by zřejmě bylo vyvolání mimořádné schůze, dodal.

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř odmítl, že by vláda do Čunkova případu jakkoliv zasahovala. "To není téma pro politiky, to je téma vysoce odborné a téma nejvyššího státního zástupce," řekl novinářům. Připomněl, že nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nastoupila na svůj post ještě za vlády vedené ČSSD.

Pochyby ohledně Obstovy prověrky

K přerovskému žalobci Obstovi v minulých dnech směřovaly také výhrady v souvislosti s problémy s jeho bezpečnostní prověrkou. Obvodní státní zastupitelství v Praze 5 sice v květnu konstatovalo, že ji Obst získal v souladu se zákonem, tyto závěry ale zpochybňují senátor Jaromír Štětina (za SZ) a bývalý zpravodajec BIS Vladimír Hučín.

Rodina přerovského žalobce byla podle nich napojena na bývalou StB. [celá zpráva] Štětina požaduje, aby BIS odtajnila některé svazky, které podle něj obsahují informace o Obstově minulosti.

Jeho žádosti vyhověla nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, která rozhodnutí o správnosti udělení bezpečnostní prověrky Obstovi nyní prověřuje. Vyžádala si prý také spisy BIS, v nichž mají být informace o minulosti tohoto státního zástupce. Podle informací Práva však šetření úřadu Vesecké ještě neskončilo.

Čunkova kauza je pro koalici problém

Lidovecký předseda čelí obvinění z přijetí půlmiliónového úplatku za doby svého starostování ve Vsetíně. Jeho údajná korupční kauza tvoří problémy vládní koalici. Ministr zahraničí za Stranu zelených Karel Schwarzenberg tento týden uvedl, že pokud by byl Čunek obžalován a neodstoupil by z vládních funkcí, rezignuje na svůj post. [celá zpráva]

Čunek na konci května řekl, že se policie v jeho případě snaží zastrašit svědky a odvrátit pozornost od vlastních chyb. [celá zpráva] Reagoval tak na informaci, že olomoucká policie tento týden obvinila několik svědků z toho, že křivě svědčili v Čunkův prospěch. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Čunkovi svědci obviněni z křivé výpovědi

Olomoucká policie v úterý obvinila z křivé výpovědi některé svědky v případu vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Podle informací Práva prý poskytli falešné...

Výběr článků

Načítám