Hlavní obsah

Krejčíře zřejmě znovu loví česká rozvědka

– PRAHA/JOHANNESBURG
Právo, jt, nig

Podnikatel Radovan Krejčíř má s největší pravděpodobností opět v patách českou rozvědku. Právě díky její činností už byl koncem dubna zatčen v Jihoafrické republice (JAR), tento týden se ale za podivných okolností dostal na svobodu. O tom, zda ho smí policie opět zatknout, bude soud v JAR rozhodovat během pátku. Zda se k soudu Krejčíř dostaví, není jasné.

Článek

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) ve čtvrtek při příležitosti představení nového ředitele rozvědky Ivo Schwarze naznačil, že čeští špioni už na Krejčířovi opět pracují.

"Dopadením Radovana Krejčíře úkol našich bezpečnostních složek skončil a jeho nedávným zmizením opět začal," řekl novinářům na tiskové konferenci Langer. Stejně jako Schwarz však odmítl jednoznačně potvrdit, že vláda již rozvědku v této souvislosti zaúkolovala.

Schwarz k tomu poznamenal, že pokud by takový úkol od vlády jeho služba dostala, snažila by se ho splnit co nejlépe. "Pravdou ale je, že opakovaná akce je vždycky komplikovanější než ta první, spousta prachu už je totiž vystřílená," konstatoval nový šéf civilní rozvědky. Zároveň dodal, že jeho lidé jsou se svými jihoafrickými kolegy v kontaktu.

Topolánek považuje kritiku za drzost

Langer se také ve čtvrtek zastal stranického kolegy a ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který čelí kritice opozice, že je za Krejčířovo propuštění zodpovědný. Podle sociálních demokratů totiž ministerští úředníci propásli lhůtu pro dodání žádosti o Krejčířovo vydání, Pospíšil však tvrdí, že jihoafrická prokuratura stanovila termín až na 19. června.

Přidal se k němu i premiér Mirek Topolánek, který při včerejších interpelacích ve Sněmovně řekl, že věří v Krejčířovo dopadení a vydání do ČR.

Na adresu interpelujícího soc. dem. poslance Petra Wolfa premiér pronesl, že jej zaráží, že má "drzost posuzovat chování ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila".

Wolf se ohradil, že Topolánek považuje za drzost dotaz, jak je možné, že Krejčíř je neustále na svobodě a přitom v JAR měla ČR expertní týmy. Na jeho otázku, kolik jejich pobyt v JAR stál, premiér neodpověděl. Pouze prohlásil, že jejich přítomnost si vyžádali představitelé johannesburské prokuratury.

Práci ministerstva hájí i český zástupce u Evropské jednotky pro soudní spolupráci (Eurojust) Pavel Zeman. Podle něho zastupuje jihoafrická prokuratura u soudu zájmy České republiky, a proto byla povolaným orgánem k řešení případu. Hypotetická možnost, že by se Česká republika obrátila rovnou na soud, aby počítání lhůt vyložil, by tak podle Zemana byla předem odsouzena k nezdaru. "Soud není příslušný k podávání takových stanovisek," řekl Zeman pro ČTK.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám