Hlavní obsah

Krejčíř je na svobodě, policie po něm pátrá

– JOHANNESBURG

Radovan Krejčíř je v Jihoafrické republice na svobodě a tamní policie se ho opět snaží zatknout. Propuštěn byl v pondělí večer. Právu to potvrdila mluvčí jihoafrické policie Tummi Goldingová. Podle ní za vše mohou české úřady, které prý včas nedodaly doklady pro řízení o propuštění z vazby. Ministerstvo spravedlnosti ale kritiku odmítá.

Článek

Jihoafrická policie podle Goldingové usiluje o Krejčířovo znovuzatčení, ale zatím se jí to nepodařilo. "Nic nového. Nevíme, kde je," řekla Goldingová odpoledne.

Krejčíř byl naposledy v pondělí viděn v Johannesburgu. Kde je teď, ale policisté neví. Krejčíř u sebe nemá pas a podle mluvčí by tak neměl vycestovat ze země.

Krejčířovi advokáti přesvědčili soud, že do čtyřicetidenní lhůty k dodání dokumentů z České republiky k žádosti o jeho vydání se započítávají i volné dny. Krejčíř měl být na základě verdiktu soudu propuštěn, Interpol však měl připraven nový zatykač.

Když policisté přišli do vězení, aby čerstvě propuštěného Krejčíře znovu zatkli, správa věznice jim podle deníku údajně sdělila, že je to zbytečné, protože se vězňové po 16. hodině nepropouštějí. Jeho obhájci však vedení věznice dokázali přesvědčit, aby Krejčíře pustili večer. "Nedokážu tomu uvěřit. Jsem nesmírně zklamána," sdělila listu The Star Goldingová.

Krejčířův právník Hugo Van Der Westhuizen listu řekl, že jakékoli obavy, že by Krejčíř uprchl, jsou "zcela nepodložené". Krejčířův advokát nechtěl říci, kde podnikatel nyní je. České televizi Krejčíř řekl, že směřuje do Kapského Města, kde má v úterý jednat s jihoafrickými představiteli náměstkyně českého ministra zahraničí Helena Bambasová.

Podle ministerstva spravedlnosti dodala ČR dokumenty včas

"Na květnových oficiálních jednáních jihoafričtí prokurátoři a zástupci jihoafrického ministerstva spravedlnosti určili, jakou podobu má mít extradiční žádost a do kdy má být podána. Termín byl jednoznačně určen na 19. 6. 2007," ohradilo se proti kritice pozdního dodání dokumentů české ministerstvo spravedlnosti.

Podle ministerstva byla česká strana připravena předat jihoafrickým úřadům extradiční žádost již  během května. JAR ale prý požádala o zpracování takové extradiční žádosti, která by splňovala požadavky jihoafrických zákonů.

Ministerstvo spravedlnosti si od jihoafrické prokuratury vyžádalo podrobné informace o aktuálním dění včetně rozsudku soudu, který o propuštění rozhodl.

Krejčíř byl v Johannesburgu zadržen na českou žádost 21. dubna po přistání na letišti. Od té doby začala České republice plynout lhůta na to, aby do JAR dodala zdůvodnění své žádosti o Krejčířovo vydání. Další soudní stání je nařízeno na 13. až 15. června, kdy se má rozhodovat o Krejčířově žádosti o propuštění na kauci.

Reklama

Související témata:

Související články

ČT: Krejčír žádá o politický azyl v JAR

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř České televizi (ČT) řekl, že v Jihoafrické republice (JAR) požádal o politický azyl. ČT dnes také uvedla, že Krejčíř jejímu...

Výběr článků

Načítám