Hlavní obsah

Pražský primátor Bém sestoupil do základního tábora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský primátor Pavel Bém po zdolání nejvyšší hory světa Mount Everest v sobotu sestoupil do základního tábora. Právě sestup z vrcholu patří mezi nejtěžší část cesty. Bém zdolal vrchol Everestu v pátek ráno.

Článek

Nejvyšší horu světa Bém pokořil v pátek 06:42 středoevropského letního času. Stal se desátým Čechem, který dosáhl tohoto vrcholu. Béma při výstupu v silném větru doprovázeli dva šerpové.

Mount Everest patří přes obtížnost výstupu ke značně "frekventovaným" vrcholům. Jen během dvou dní, 15. a 16. května na vrchol vylezlo přes 100 lidí. Mezi nimi i první Češka Klára Poláčková.

Výstup stál také život jednoho Čecha. Na jižní straně vrcholu zemřel sedmačtyřicetiletý Libor Kozák. [celá zpráva]

Bém odcestoval do Himálaje 23. března. Zatím není jasné, kdy se vrátí do Prahy, ale volno má do 25. května. Kvůli dvouměsíčnímu volnu se primátor, který je také místopředsedou ODS, stal terčem kritiky, a to i od prezidenta a čestného předsedy ODS Václava Klause. Ten mu přesto dnes k jeho výstupu na Mount Everest zaslal gratulaci. V telegramu do základního tábora Klaus Bémovi napsal, že by ho rád brzy přivítal na Hradě.

Reklama

Související témata:

Související články

Bém stanul na vrcholu Mount Everestu

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) v pátek ráno zdolal nejvyšší horu světa Mount Everest. Výstup dokončil v 16:42 místního času, tedy v 6:42 středoevropského...

Výběr článků

Načítám