Hlavní obsah

Šéfovi armádní tajné služby láme vaz policejní šetření

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Dny šéfa Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka jsou nejspíš sečteny. Podle dobře informovaných zdrojů Práva chystá ve středu vláda jeho odvolání. Důvodem má být to, že Krejčíka před deseti dny začala vyšetřovat vojenská policie kvůli údajnému zneužití pravomoci veřejného činitele.

Článek

Ředitele armádní služby chtěla přitom ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) odvolat již v březnu. Nakonec ale po dohodě s premiérem Topolánkem a ministryní se Krejčík rozhodl odejít na konci června, a nikoli až v říjnu, kdy mu skončí služební poměr.

"Myslím, že je to logický důsledek toho, že jsem nechtěný, jiný, než si představují," řekl v úterý Krejčík Právu bez bližšího zdůvodnění. Dodal, že zřejmě nepasuje "do šablon, které jsou pro tyto funkce důležité". Od března už je na dovolené.

"Slyšel jsem, že se někteří lidé snaží na mě něco vyškrábat, aby ten důvod byl pádný," míní Krejčík, který v čele vojenské služby stál od konce roku 2004.

V minulosti se nechal šéf Vojenského zpravodajství slyšet, že bývalí estébáci, s nimiž se rozhodl vypořádat, mu házejí klacky pod nohy. Z řad Krejčíkových odpůrců ale pramení informace, podle kterých se snažil bojem s estébáky zakrýt nezákonné aktivity tajné služby.

Na Úřad vlády už nenastoupí

Ministryně Parkanová brzy po svém jmenování veřejně prohlásila, že Krejčík nemá její důvěru, a návrh na jeho odvolání předložila vládě opakovaně. Nikdy ale k hlasování nedošlo. Stejně tak nikdy nedošlo k jeho povýšení na generálmajora, které zvažoval premiér Topolánek.

Podle lidí ze zpravodajské komunity se prý v neprojednání Krejčíkova odvolání vládou angažovali premiérův blízký spolupracovník Marek Dalík a jeho někdejší spolužák, šéf Úřadu vlády Jiří Novák, který má na starosti komunikaci úřadu a tajných služeb. Oba údajně počítali s tím, že by Krejčík po skončení svého angažmá v tajné službě nastoupil na Úřad vlády jako šéf bezpečnostního odboru. Nyní ale podle dostupných informací tato možnost právě kvůli policejnímu vyšetřování padla.

"Slyšel jsem, že bych tam mohl nastoupit," potvrdil v úterý Právu Krejčík. Krejčík tvrdí, že bez důvěry nadřízených nejde pracovat, nicméně připustil, že své odvolání nenechá jen tak. "Budu se bránit, ale až jako občan tohoto státu, tedy od 1. července," poznamenal s tím, že do konce června je vojákem z povolání, který musí poslouchat rozkazy a respektovat nadřízené.

Krejčík má být již druhým šéfem tajné služby, po řediteli civilní rozvědky Karlu Randákovi, kterého Topolánkova vláda odvolá.

Reklama

Výběr článků

Načítám