Hlavní obsah

Klaus jednal s velvyslancem USA o Bushově návštěvě v ČR

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus přijal v pondělí na Pražském hradě velvyslance USA Richarda W. Grabera. Během půlhodinového rozhovoru se bavili především o přípravě červnové návštěvy prezidenta George W. Bushe v Praze. Informoval o tom mluvčí Hradu Petr Hájek.

Článek

Graber po setkání novinářům řekl, že rozhovor byl příjemný a přátelský. Oba se shodli na tom, že ve vzájemných schůzkách chtějí pokračovat. 

Bush přijede do Evropy na summit G8, který se bude konat v Německu od 6. do 8. června. Před jeho zahájením navštíví Bush 5. června Českou republiku, kde bude jednat s Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem (ODS). [celá zpráva]

Klaus s Graberem se také dotkli problematiky americké radarové základny v ČR. Řeč byla i o postoji Ruské federace k výstavbě radaru v Česku.

Graber i Klaus jsou toho názoru, že je třeba pokračovat v jednáních s Ruskem a snažit se jej přesvědčit o neškodnosti obranného systému.

Klaus o radaru minulý týden diskutoval na své návštěvě v Moskvě, kde se snažil mírnit kritiku Kremlu na toto téma. Ruský prezident Vladimir Putin sice uvedl, že by zařízení nemělo česko-ruské vztahy negativně ovlivnit, přirovnal ale budování protirakotové obrany USA ve Střední Evropě k rozmístění pershingů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Bílý dům potvrdil Bushovu návštěvu v ČR

Bílý dům v úterý potvrdil, že americký prezident George Bush navštíví Evropu včetně České republiky. Do Evropy míří na summit G8, který se bude konat v Německu...

Výběr článků

Načítám