Hlavní obsah

Své mezinárodní dny mají i ptačí zpěv či odpůrci vojny

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V úterý 1. května se po celém světě slaví Svátek práce. Připomíná se tím vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu na prvního máje roku 1886. Existuje ale spousta dalších mezinárodně slavených svátků, mezi kterými jsou i události vyjímající se svou neobvyklostí.

Článek

Svátek práce se slaví už téměř 120 let. Připomínají se během něj protesty, které se tehdy uskutečnily prvního květnového dne v Chicagu.

Za komunismu se v Československu organizovaly povinné masové průvody, jejichž účastníci si pak na náměstích s větším či menším nadšením vyslechli projevy politických hodnostářů. Do oken bytů se vyvěšovaly vlaječky a různé ozdoby.

V současnosti se první máj slaví tradičně na pražské Letné. Krom práce slaví tento den i zamilovaní, nezbytný je polibek pod rozkvetlým stromem, nejlépe třešní.

Mezinárodní den čehokoliv

Kromě tohoto důležitého dne se celosvětově připomíná i mnoho dalších událostí. Jsou mezi nimi například Mezinárodní den památky obětí holocaustu (27. ledna), Světový den uprchlíků (20. června), Světový den míru (21. září) nebo Světový den AIDS (1. prosince).

Další události hodné připomenutí jsou Světový den životního prostředí (5. června) nebo například Světový den zvířat (4. října). Na místě jsou jistě i dny bojů proti různým nemocem, které mají za úkol nemoci lidem připomínat.

Slaví se den žoglování i pozdravů

Existují ale také daleko kurióznější svátky. Například 28. ledna se podle serveru www. infocesko.cz po celém světě slaví jako Den širokopásmových služeb. Ten by měl být symbolem masového rozšiřování vysokorychlostního internetu.

V březnu se zase dá připomenout Den jódu (6. března), pět dní poté je Den mozku, 21. března je Mezinárodní den zdravého spánku.

Druhého května se slaví Světový den ptačího zpěvu, o dva dny později je Mezinárodní den porodních asistentek.

Druhou sobotu v červnu si příznivci mohou připomenout Mezinárodní den žonglování, v polovině června se pořádá Mezinárodní den odpůrců vojenské služby.

Nejzajímavější je ale asi Světový den pozdravů, který padá na 21. listopadu. Jeho smysl je jediný: zdravit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám