Hlavní obsah

Parlamentní strany zachránily své milióny

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Všechny parlamentní strany zachránily své peníze, když na výzvu kontrolního výboru Sněmovny doplnily své výroční finanční zprávy za rok 2006 a opravily v nich chyby. Pokud by tak neučinily, hrozilo jim pozastavení výplaty peněz, které dostávají každoročně na svou činnost ze státního rozpočtu. Pro všechny strany jde o miliónové částky, které jsou pro ně existenční.

Článek

Na každý mandát poslance a senátora totiž každoročně dostávají 900 tisíc korun, za krajského zastupitele je to 250 tisíc. Sněmovna v pátek schválila seznam čtyřiceti stran, které dodaly své zprávy o hospodaření včas a v pořádku, a zároveň potvrdila soupis stran, které to neudělaly.

Vláda má nyní za úkol do konce září dát Nejvyššímu správnímu soudu návrh na pozastavení jejich činnosti či přímo na jejich rozpuštění. Pozastavení činnosti tak hrozí Politice 21 Jany Bobošíkové, za kterou v loňských volbách kandidovala i manželka premiéra Pavla Topolánková.

Stejně by mohla dopadnout i Nezávislá iniciativa nebo Česká strana národně socialistická a dalších 65 politických stran a hnutí. Jsou mezi nimi i Balbínova poetická strana, Republikáni Miroslava Sládka, Národní sjednocení či Romská občanská iniciativa.

Návrh na zrušení hrozí těm stranám, které již mají činnost pozastavenou za prohřešky z minulých let, a přesto letos zprávu nedodaly. Postiženy by měly být např. Strana za životní jistoty či Moravská národní strana. Celkem je rozpuštěním ohroženo 26 stran a hnutí.

Povinnost zaslat do parlamentu svou finanční zprávu do 1. dubna mělo 139 politických stran a hnutí, které byly registrovány počátkem letošního roku. Dodalo ji jen 59 z nich. Parlamentní strany měly většinou potíže s přesnou identifikací dárců či dokladováním sponzorských darů přesahujících padesátitisícovou hranici. Poslanci se však po dohodě s legislativci rozhodli přijmout jejich dodatečné doplnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám