Hlavní obsah

Kuchtová: Ve školství přijde o práci nejvýš tisíc lidí

Právo, Novinky, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministryně školství Dana Kuchtová v rozhovoru pro páteční Právo odhalila, jak se jejího resortu dotkne plánované snižování stavů, na němž se ve středu v noci shodla vláda. Podle návrhu ministerstva financí by mělo státní správu opustit zhruba 9000 lidí. Podle Kuchotvé nehrozí propouštění učitelů.

Článek

Vláda ve středu v noci rozhodla o propouštění úředníků, přičemž vaše ministerstvo mělo podle návrhu ministerstva financí snížit stavy do roku 2010 zhruba o dvacet tisíc lidí. Dotkne se to i učitelů?

Při středečním jednání vlády jsme se shodli na snižování počtu zaměstnanců ve státní správě každoročně o tři procenta. V tomto smyslu vláda přijala své usnesení. Musím zdůraznit, že se to týká pouze zaměstnanců státní správy nebo, chcete-li, úředníků. Propouštění učitelů tedy nehrozí. Stejně tak se nebude týkat zaměstnanců škol či diagnostických ústavů. Má jít o zaměstnance ministerstva a organizací přímo řízených ministerstvem.

Učitelé se tedy o práci bát nemusí?

Nemusí, což jasně deklaroval jak premiér, tak ministr financí, který s návrhem na snižování počtu státních zaměstnanců přišel.

Takže čísla, která navrhoval pro jednotlivé resorty ministr financí Kalousek již neplatí?

Tabulky, které byly součástí materiálu předloženého ministrem Kalouskem, již nejsou aktuální, neplatí. Platí tři procenta ročně, přičemž bude záležet na jednotlivých ministrech, jakým způsobem to číslo naplní. Pokud se podaří snížit víc než tři procenta za rok, pak bude možné takto ušetřené peníze použít na navýšení mezd nad plánovaných 1,5 procenta ročně.

O kolik lidí budete muset ve svém resortu snížit stavy?

To číslo je mnohem nižší a mělo by být do tisíce lidí.

Budete schopni najít víc než ta tři procenta, a přidat tak třeba na platech učitelům?

Určitě budeme hledat úsporná opatření. Uvažuji o tom, že bychom prověřili např. hodinovou dotaci na jednotlivé předměty. Ta znamená, že je třeba víc učitelů a vyšší plat, protože musí více učit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám