Hlavní obsah

Poslanci dali tvrdšímu protikuřáckému zákonu šanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna nevrátila k dopracování novelu takzvaného protikuřáckého zákona, která má omezit kouření na některých dalších místech. Znamená to, že předloha má ještě šanci na schválení. Nyní ji posoudí parlamentní výbory. Předlohu předložila skupina poslanců v čele s Borisem Šťastným (ODS).

Článek

Restaurace, kavárny a bary by podle ní měly vyhradit stavebně oddělené a řádně odvětrané prostory. V současnosti jsou kuřácké a nekuřácké části podniků odděleny cedulkou prostor pro kuřáky.

Kouření na zahrádkách a terasách poslanecký návrh omezovat nechce.

Novela také předpokládá, že obce by mohly zakázat kouření v místech, kde se pohybují děti a mládež, jako jsou třeba hřiště. Vyhláškou by ale mohly omezit kouření například i tam, kde se zrovna koná dětský den.

Kouření by mělo být zakázáno i ve společných prostorách bytových domů, tedy třeba na chodbách. V domě by však mohla být stavebně oddělená a mimo budovu odvětraná kuřárna.

Novela také upřesňuje, že se nesmí kouřit na zastávkách veřejné dopravy, které jsou kryté či uzavřené. Nyní se sice zákaz vztahuje na celou zastávku, podle Šťastného ale nikdo přesně neví, jak ji vymezit. "Výklady jsou různé," uvedl.

Jeden Čech ze čtyř kouří

Podle statistik v ČR denně zemře na následky nemocí z kouření 50 až 60 lidí. Kouří zhruba čtvrtina české populace, mezi mladými od 15 do 18 let dokonce polovina. Náklady na léčbu kouřením zapříčiněných nemocí dosahují zhruba devíti miliard korun ročně.

Proti cigaretovému kouři bojují civilizované státy po celém světě, omezují reklamu, zdražují cigarety a zakazují kouření na veřejně přístupných místech.

Novela má své příznivce i své odpůrce, což ukázala také středeční debata.

Kritici soudí, že různé zákazy omezují svobodu jednotlivce a jejich efekt je pochybný. Zástanci namítají, že je to právě kouř, který omezuje jejich právo nedýchat zakouřený vzduch.

Poslanci odmítli trestat přeběhlictví

Sněmovna také zamítla komunistický návrh, který měl umožnit trestat "přeběhlictví" poslanců či senátorů. Ústavní změnu navrhovali komunističtí poslanci. Podle nich by mohl Nejvyšší správní soud připravit o mandát zákonodárce, který by z nízkých pohnutek opustil svou stranu a zpronevěřil se jejímu programu.

Návrh byl zejména podle zástupců vládních stran v rozporu s ústavou, neboť by z členů parlamentu učinil stranické loutky. Zamítnutí ústavní novely už v prvním čtení podpořilo 83 ze 152 přítomných poslanců.

Reklama

Související články

Novela protikuřáckého zákona ministry nenadchla

Vláda ve středu poslala do Sněmovny novelu tzv. protikuřáckého zákona, má k ní ale řadu výhrad a námitek. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ji označil...

Místo cigarety stačí pět minut chůze

Britští odborníci tvrdí, že účinek pohybu na kouření je stejně silný jako u léčby nikotinovými přípravky. Podle nich může pravidelná každodenní procházka...

Výběr článků

Načítám