Hlavní obsah

Při banální operaci zmrzačili pacienta, dostane 2,5 miliónu

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Nemocnice ve Frýdku-Místku musí zaplatit bývalému pacientovi osmadvacetiletému Karlu Martinákovi téměř 2,5 miliónu korun odškodnění za poškození zdraví při nepovedené operaci nosní přepážky. Navíc musí nemocnice platit pravidelnou a doživotní měsíční rentu přes šest tisíc korun. V úterý o tom rozhodl krajský soud v Ostravě.

Článek

"Do nemocnice odešel jako zdravý člověk a odešel jako osoba, která nemůže pracovat a mít rodinu. Následky jsou natolik závažné, že ho zcela vylučují ze všech oblastí lidského života," konstatovala soudkyně Daniela Kabátová.

Mladík se na jaře 1999 podrobil operaci nosní přepážky. Krátce po probuzení z narkózy nastaly komplikace, které skončily zástavou dechu, krevního oběhu a následným poškozením mozku.

Stoprocentní odpověď na příčinu poškození zdraví nedaly soudu čtyři znalecké posudky. Jako nejvíce pravděpodobná se ale jeví mimořádná reakce organismu na přetrvávající působení anestetik po narkóze. Znalci se shodli, že pokud by lékaři pacienta na několik hodin napojili na přístroje a nechodili ho pouze v patnáctiminutových intervalech kontrolovat, riziko by bylo daleko nižší. Jeho stav ale podle znalců takové opatření nevyžadoval.

Nemocnice vše odmítá

Nemocnice od samotného počátku odmítá odpovědnost za Martinákův zdravotní stav. "Je to precedens. Poprvé má nemocnice nést odpovědnost i přesto, že nebylo zjištěno pochybení personálu. V každém případě budeme zvažovat dovolání k Nejvyššímu soudu," řekl advokát.

Vyučený automechanik dnes chodí jen za pomoci jiné osoby, jeho mentální úroveň je na úrovni předškolního dítěte.

Okresní soud už dříve nemocnici vyměřil odškodnění přes milión korun. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Rodina chce od nemocnice 45 miliónů odškodné

Advokát rodiny Karla Martináka z Prostřední Bečvy na Vsetínsku zvýšil ve středu požadavek na odškodnění za zanedbání pooperační péče z jedenácti na téměř...

Výběr článků

Načítám