Hlavní obsah

Rodina chce od nemocnice 45 miliónů odškodné

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRÝDEK-MÍSTEK

Advokát rodiny Karla Martináka z Prostřední Bečvy na Vsetínsku zvýšil ve středu požadavek na odškodnění za zanedbání pooperační péče z jedenácti na téměř čtyřicetpět miliónů. Frýdecko-místecký okresní soud se sporem rodiny s nemocnicí zabývá už celé dva roky. Advokát vysvětlil razantní zvýšení částky vstupem ČR do Evropské unie.

Foto: Eva Jenčíková

Andělé měli pro děti i dospělé připravené deskové hry ve volné herně.

Článek

"S ohledem na vstup do EU a přistoupení k úmluvě o lidských právech v medicíně navrhujeme odškodnění ve srovnatelné výši s unií. Vycházíme z modelu Německa a vzhledem k tomu, že u nás jsou padesátiprocentní mzdy, požadovaná částka je také padesátiprocentntní," řekl advokát Věroslav Alan.

Dnes pětadvacetiletý Karel Martinák se na jaře roku 1999 podrobil jednoduché operaci nosní přepážky. Nedlouho poté, co se probral z narkózy, nastaly komplikace, které skončily zástavou krevního oběhu a následným poškozením mozku.

Následky na celý život

"Můj klient utrpěl sociální smrt. Jeho možnosti uplatnění ve společnosti jsou takřka nulové. Tak vysokou částku požadujeme i proto, že po celý zbytek svého života, což je podle průměrného věku v ČR dalších 52 let, bude vystaven značnému duševnímu strádání," tvrdí právník.

Lékaři podle něj pochybili tím, že pacienta po operaci nepřetržitě nesledovali. Místo napojení na přístroje ho dali na normální pokoj, kam ho po patnácti minutách chodili kontrolovat. Matka pacienta ve středu u soudu novinářům řekla, že její syn není schopen života bez cizí pomoci.

Soud se neustále protahuje

Soud se táhne už dva roky kvůli znalcům, kteří dosud nebyli schopni uspokojivě odpovědět na všechny otázky. Především dodnes nedokázali určit příčinu poškození zdraví. Znalci sice uvedli, že pravděpodobným důvodem je vdechnutí většího množství krve při usnutí, stoprocentně to ale nepotvrdili. Soud proto i dnes jednání odročil na neurčito, aby si mohl vyžádat další, už čtvrtý znalecký posudek.

"Kolektiv špičkových odborníků již řekl, že některé rizikové faktory jsou nepředvídatelné. Podstatné pro nás je to, že v případě nepřetržitého sledování zdravotního stavu by se riziko snížilo na minimum," tvrdí advokát rodiny.

Podle právníka nemocnice Josefa Bohdana lékaři neudělali žádnou chybu. "Nemohou proto nést odpovědnost a platit tak vysoké odškodné," řekl právník. Nemocnice však přesto vyplatila rodině 60 tisíc korun, protože lituje toho, co se stalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám