Hlavní obsah

ČSSD i KSČM mají 1. máj na Výstavišti

Právo, gö, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražská ČSSD pořádá prvomájové oslavy tradičně u Křižíkovy fontány na pražském Výstavišti. Svou centrální oslavu tam i letos chystají také komunisté. Přijdou tam dopoledne, zatímco soc. dem. se tam sejdou odpoledne.

Článek

Letos má být hvězdou programu pražské ČSSD americký soubor Harriet Lewis and Her Gospel Group, vstup je volný. Děti si mohou zatančit nebo se hodinu vozit zdarma na atrakcích.

Podobné akce pořádají okresní a městské organizace ČSSD po celé zemi, někde začínají už na čarodějnice. Otázkou je, na které z nich se objeví šéf strany Jiří Paroubek. Ačkoli patří mezi pražské členy, podle informací Práva by mohl zamířit na Ústecko, kde byl lídrem do Sněmovny. Pražskou ČSSD vede Petr Hulinský a Paroubek s ním má napjaté vztahy, což vyvrcholilo na nedávném sjezdu, kde Paroubek hrozil rezignací pro případ zvolení Hulinského za místopředsedu. Hulinský tím ale 1. máj kazit nechce. "Předsedu určitě pozveme, uvidíme, zda mu nabitý program umožní účast," řekl Právu Hulinský.

Komunisté budou na 1. máje protestovat proti případnému umístění amerického radaru v ČR. "Přijďte vyjádřit NE americkým základnám," vyzývají na pozvánce. S hlavním projevem vystoupí šéf strany Vojtěch Filip. Na akci vystoupí taneční orchestr TOX Poděbrady, počítá se s autogramiádou, prodejem tiskovin a knih a atrakcemi pro děti.

Na Letné proti komunistům

KSČM musí podruhé za sebou oželet oslavy na tradičním místě. "Letos se znovu povedlo předběhnout komunisty a zabrat na 1. května Letenskou pláň pro všechny demokraty zdravé mysli. S podporou Konfederace politických vězňů máme po roce opět možnost poukázat na nebezpečí komunistické ideologie a využít při tom úspěchu loňské akce, která přilákala přes 30 tisíc lidí!" chlubí se na webu organizátoři prvomájového "protestu proti působení komunistů".

Mluvčí iniciativy Trikem proti komunismu Petr Hrubý Letenskou pláň zablokoval na celé sváteční úterý a magistrátu nahlásil třetinový počet účastníků - o 10 tisíc lidí se má postarat 50 pořadatelů. Zahrát přislíbili i Plastic People of The Universe.

ODS v Praze 1 pak ohlásila, že vystoupá na Petřín. Zato ultrapravicoví nacionalisté z Národního sjednocení a Vlastenecké fronty se chtějí sejít na Střeleckém ostrově a dojít před velvyslanectví USA (poblíž Petřína), kde má být "pietní akt". Pražský magistrát akci, ohlášenou pod názvem Uctění památky chicagských policistů, kteří zemřeli v květnu 1886 v boji proti levicovým teroristům, nezakázal. A anarchisté? Ti 1. máj slaví tradičně.

Reklama

Výběr článků

Načítám