Hlavní obsah

ODS ladí strategii na znovuzvolení Klause prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Členové poslaneckého a senátorského klubu ODS se dohodli, že projednají Klausovu kandidaturu na prezidenta na začátku května. Očekává se, že parlamentní kluby ODS Klausovi vysloví podporu. Oficiální nominaci ale získá teprve tehdy, až návrh na jeho zvolení dostane společná volební komise sněmovny a Senátu.

Článek

Kandidáty na úřad prezidenta může navrhnout nejméně deset poslanců nebo deset senátorů. Volba prezidenta by se měla uskutečnit nejpozději začátkem března příštího roku. Prezidenta přitom budou zřejmě opět volit poslanci a senátoři. Teoreticky je sice ještě možné změnit ústavu a svěřit volbu hlavy státu občanům, ale žádný aktuální návrh ve hře není.

Klaus je zatím jediný, kdo oznámil, že se bude o úřad prezidenta ucházet. Sociální demokraté jsou odhodláni poslat do souboje se současným prezidentem vlastního kandidáta, který by byl přijatelný i pro ostatní parlamentní strany a byl by schopen Klause porazit. Zatím ale takovou osobnost nevybrali.

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek v nedělních Otázkách Václava Moravce uvedl, že jedním z důvodů, proč tak bojuje za udržení stávající koalice je to, že by umožnila znovuzvolení Václava Klause. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám