Hlavní obsah

V autoškolách klesl počet neúspěšných testů o třetinu

Právo, hyp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Uchazeči o řidičský průkaz mají od 1. července 2006 jednodušší pozici. Ze statistik zveřejněných ministerstvem dopravy vyplývá, že počet neúspěšně složených zkoušek z pravidel silničního provozu klesl o třetinu. V první čtvrtletí roku 2006 jich bylo 10 152, v stejném období letos 6713.

Článek

Zásluhu na tom má především nový systém elektronických testů. Do loňského července žáci u závěrečných zkoušek označovali správné otázky na papíře. Háček byl v tom, že ze čtyř odpovědí mohlo být správných i víc než jen jedna. Kromě toho byly testy plné různých chytáků, takže například v prvním čtvrtletí roku 2006 musela zkoušku opakovat zhruba třetina uchazečů.

V elektronických testech jsou odpovědi na otázky tři a jen jedna je správná. "S novými testy jsme spokojeni. Podle našeho názoru jsou více názorné a lépe zkoušejí praktické znalosti. Navíc už v nich nejsou nesmyslné záludnosti a chytáky," řekl Právu Ondřej Horázný z Asociace autoškol České republiky. Pokud však žák autoškoly úspěšně absolvuje test z pravidel silničního provozu, nemá ještě vyhráno. Čeká ho zkouška z řízení a u nich podíl neúspěšných uchazečů zůstává na třiceti procentech.

Zkoušky z pravidel
Počet testů Z toho neúspěšných
1. čtvrtletí 200634 81110 152
1. čtvrtletí 200734 9336713
Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám