Hlavní obsah

Zemřel poslední socialistický premiér Ladislav Adamec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve věku 80 let zemřel v sobotu bývalý československý premiér a někdejší komunistický funkcionář Ladislav Adamec. Jeho kariéra vyústila ve jmenování předsedou české vlády v roce 1987 a následně v roce 1988 předsedou federální československé vlády. Tuto funkci zastával do prosince 1989.

Článek

"Byl to člověk, který provedl KSČ nejhorším obdobím. Měl odvahu postavit se před lidi, když se jiní ze stranického vedení krčili v koutě," vzpomněl na Adamce pro Právo místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Adamec se narodil v hornické rodině ve Frenštátu pod Radhoštěm 10. září 1926. Členem komunistické strany byl od roku 1946. Vzestup v kariéře mu umožnilo vystudování Vysoké školy politické ÚV KSČ. Stal se předsedou krajské plánovací komise a náměstkem předsedy severomoravského KNV v Ostravě.

V roce 1966 byl Adamec zvolen do ústředního výboru KSČ. Během reformního období v roce 1968 se držel stranou a nijak se z pohledu sovětského vedení nezkompromitoval. Znovu se tak stal v roce 1971 členem ústředního výboru.

Adamec - nejvýraznější komunista v listopadu 1989

V době listopadových událostí roku 1989 byl někdejší dlouholetý komunistický funkcionář na vrcholu své politické kariéry. O rok dříve převzal po Lubomíru Štrougalovi křeslo federálního premiéra, usiloval o hospodářské reformy a byl zastáncem přestavby podle receptu sovětského prezidenta Michaila Gorbačova.

V okamžiku, kdy tehdejší komunistické vedení státu nebylo prakticky schopné reagovat na vlnu protestů, navázal dialog s představiteli Občanského fóra. Vystoupil rovněž na manifestaci 26. listopadu na pražské Letenské pláni, byl však vypískán.

Sympatie veřejnosti definitivně ztratil, když v rekonstruované vládě z 3. prosince 1989 ponechal komunistům většinu. Jednání s opozicí o doplnění kabinetu nedokončil a po necelém týdnu podal demisi.

Po svém odchodu z vlády se Adamec ve vysoké politice ještě nakrátko udržel. V prosinci 1989 se stal na půl roku předsedou komunistické strany. První polistopadové parlamentní volby jej na dva roky vynesly do federálního parlamentu.

S manželkou Zdeňkou měl syny Ladislava a Miloše. Ladislav Adamec mladší je úspěšný podnikatel a bývá řazen k nejbohatším Čechům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám