Hlavní obsah

Nova dostala pokutu za reportáž z Občanského juda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Televize Nova dostala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání pokutu 1,25 miliónu korun za reportáž Právníkova stvrzenka, odvysílanou v pořadu Občanské judo z 29. června 2006. Televize v ní podle rady porušila zákonnou povinnost poskytovat objektivní a vyvážené zpravodajství. Nova nechtěla bez oficiálního vyjádření rady pokutu komentovat.

Článek

Předseda rady Václav Žák řekl, že v reportáži se zabývala sporem dvou lidí o třistatisícovou částku. Jeden z nich byl advokát. Jejich spor skončil před soudem, který nakonec dal za pravdu advokátovi. Obraz soudu i advokáta byl přitom podle Žáka podán velmi negativní. "Byla to reportáž, která vyvolává u občanů dojem, že v ČR není žádný právní stát," podotkl Žák.

"S vyjádřením počkáme, až od rady obdržíme její oficiální stanovisko," řekla mluvčí Novy Veronika Šmítková. V případě pokut od vysílací rady ale bývá u televizních stanic obvyklou praxí, že se pravidelně a často i úspěšně odvolávají k soudu, který poté pokuty ruší a věc vrací radě k dalšímu jednání.

Vysílací rada loni udělila 113 pokut za porušení zákona ze strany televizních stanic a rádií. To je dvaapůlkrát více ve srovnání s 46 udělenými pokutami o rok dříve. Největší pokuty padly za reality show Big Brother na Nově a VyVolení na Primě v celkové výši přes 40 miliónů korun. Vzhledem k tomu, že televize i další média se proti pokutám odvolávají k soudu, rada zároveň za loňský rok registrovala na osm desítek otevřených soudních sporů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám