Hlavní obsah

Děti do deseti let se za rok možná obejdou bez pasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senát schválil ve čtvrtek novelu zákona, podle které nebudou děti do deseti let pravděpodobně od jara příštího roku muset mít pro cesty do zahraničí vlastní cestovní pas. Rodiče by je mohli mít znovu uvedeny ve svých pasech.

Článek

Novelu musí nyní ještě podepsat prezident. Pokud se tak stane, rodiče by už podle ministra vnitra Ivana Langra (ODS) nemuseli vyřizovat dětem v předškolním věku nový pas každý rok.

Mohli by je nechat zapsat do svých pasů na samolepicím štítku s ochranou proti padělání a pozměňování. Týká se to i starších dětí, které by ale také mohly dostat vlastní pas na dobu pěti let.

Od loňského září vydávají české úřady nové biometrické pasy, do nichž rodiče údaje o dětech zapisovat nesmějí. Pro malé děti vyžaduje zákon vlastní cestovní doklad s fotografií, který kvůli rychlé změně jejich podoby platí jen jeden rok.

Doklady s fotografií mají děti chránit před mezinárodními obchodníky s lidmi a únosy do zahraničí. Langerův postup kvůli tomu kritizoval exministr vnitra František Bublan (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám