Hlavní obsah

Američané skončili měření v Brdech kvůli radaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Skupina amerických odborníků skončila v pátek měření frekvencí ve vojenském prostoru Brdy. Několik dní tu zjišťovali, zda některé vysílače by případně nemohly narušit radar, který USA plánuje ve střední Evropě vybudovat, nebo naopak zda by radar mohl narušit jiná vysílání.

Článek

Zjišťovali frekvence mobilních telefonů, rádií, televizí, wi-fi  i signály, které vysílá řízení letového provozu. Navštívili například meteorologický radar přímo v Brdech. Data experti odvezli do USA, kde je budou zkoumat.

Už v květnu přijede do ČR další skupina. "Zaměří se na hydrologické, geologické, klimatické a další podmínky ve vojenském prostoru. Bude se zabývat také infrastrukturou," uvedlo ministerstvo obrany.

USA už Česko oficiálně o vybudování radaru, který má být součástí protiraketového deštníku, požádaly. Česká vláda minulý týden souhlasně odpověděla. Raketová část základny by měla být vybudována v Polsku.

Kabinet sice s vybudováním souhlasí, názory ale úplně jednotné nejsou. Pro jsou pouze ODS a KDU-ČSL. Strana zelených by ráda systém viděla jako součást obrany NATO. Podobně je na tom i opoziční ČSSD.

Radar by měl stát ve vojenském prostoru Jince v Brdech poblíž kopce Trokavec. USA ale ještě na projekt neschválily peníze.

Systém v ČR by spolu s tím polským měl chránit země před případnými střelami z KLDR nebo z Íránu. Podobná zařízení mají USA v Kalifornii a na Aljašce.

Reklama

Související témata:

Související články

Bursík: radar jen v rámci NATO

Odpověď vlády ČR na nótu USA k vybudování protiraketové základny by měla obsahovat podmínku, aby se radar v budoucnu stal součástí společné obrany NATO....

Vláda rozhoduje o ožehavém tématu radar

Kabinet ve středu rozhoduje, zda zahájí oficiální jednání o radarové základně. Tu Američané plánují postavit ve vojenském újezdu Jince. Spojené státy v lednu...

Vláda začne s USA jednat o umístění radaru

Česká republika odpověděla USA, že s nimi zahájí jednání o umístění radaru v zemi. Česká vláda bude USA ve snaze radar v ČR vybudovat podporovat. Ve středu...

Výběr článků

Načítám