Hlavní obsah

Topolánek prosazuje romský návrh památníku v Letech

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Předseda vlády Mirek Topolánek (ODS) má na stole reálný investiční záměr na romský památník v Letech u Písku. Předložili mu jej před několika týdny jihočeští Romové. Topolánek to řekl v pátek v Českých Budějovicích na setkání s novináři.

Článek

Uvedl, že už hovořil o navrhovaném řešení s ministryní Džamilou Stehlíkovou (SZ) a nyní hledají způsob, jak jej financovat a realizovat. Zatím se to žádné vládě nepodařilo, neboť nenašla dostatek peněz na přemístění vepřína. Tolik peněz se v rozpočtu nenajde ani nyní.

"Nový projekt tak, jak si jej představuje romská komunita, je velmi důstojný. Odjíždím z jižních Čech uspokojen, protože i kraj tento záměr podporuje a nyní už musíme najít konsenzus z hlediska financování a mohli bychom tak vyřešit jeden trochu psychologický problém, který nám nedělá dobré jméno ani v zahraničí a je politováníhodnou součástí naší historie," zdůraznil Topolánek.

Dodal, že náklady na navrhované řešení budou představovat až desítky miliónů korun a mimo státu by se na něm měli podílet kraj, obec i Romové. Pomoci by mohla i veřejná sbírka.

Vlastní prezentaci památníku, který je připraven jak ideově, tak architektonicky, nechává premiér na Romech, a o detailech už nechtěl hovořit. Prý proto, aby dobrý záměr nějakým mediálním způsobem neskončil dříve, než začal.

Reklama

Výběr článků

Načítám