Hlavní obsah

Langer: Husákova kauza už škodí policii jako celku

Právo, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Množící se pochybnosti kolem policejního prezidenta Vladislava Husáka už podle ministra vnitra Ivana Langra (ODS) začínají negativně dopadat i na celou policii. O budoucnosti prvního muže policie tak chce šéf resortu vnitra rozhodnout co nejdřív.

Článek

"Je pravda, že těch informací už je hodně, nebo spíše až moc," řekl včera Právu Langer. Zároveň však odmítl, že už by nad Husákem zlomil hůl. "Budu ale muset celou situaci velmi pečlivě vyhodnotit, a to nejen v té kázeňské či trestní rovině, tedy jestli se pan prezident něčeho dopustil, ale i v té rovině společenské. Jde o to, nakolik již tato kauza poškozuje dobré jméno policie jako celku," uvedl Langer.

Rozhodnutí nechce předjímat

Zároveň nevyloučil, že rozhodnutí učiní ještě před tím, než všechna podezření prověří Inspekce ministra vnitra. "Tím ale nechci předjímat, jaké to rozhodnutí bude," dodal ministr.

Husák čelí podezření, že z jeho okolí v minulosti unikly některé citlivé policejní informace. Inspekce např. prověřuje, zda se nezapletl do korupční aféry biolíh, zaměřila se i na roli Husákovy blízké přítelkyně a bývalé pracovnice kanceláře ministra vnitra Jitky Mitiskové, která měla podle informací Práva prostřednictvím bývalého šéfa kabinetu sociálně-demokratických premiérů Zdeňka Doležela varovat někdejšího spolupracovníka expremiéra Stanislava Grosse Pavla Přibyla, že je odposloucháván. [celá zpráva]

Bez prověrky by musel Husák odejít

Na pochybnosti kolem policejního šéfa přišla Bezpečnostní informační služba, která prověřuje jeho kontakty pro potřeby Národního bezpečnostního úřadu. Ten totiž v současné době rozhoduje o tom, zda Husákovi udělí nejpřísnější bezpečnostní prověrku, bez které by nemohl ve své funkci zůstat.

S jejím získáním přitom policejní šéf může mít podle odborníků velké problémy. Kromě vlastních podezření z úniku informací může být bezpečnostním rizikem podle včerejších Lidových novin i fakt, že Husákova přítelkyně v minulosti pracovala pro StB. Právě kvůli někdejšímu angažmá u státní bezpečnosti byla Mitisková podle listu z ministerstva vnitra po nástupu Langra do jeho čela propuštěna. Mitisková podle dostupných informací pracovala v centrále kontrarozvědky, která se zabývala bojem s vnitřním nepřítelem.

Reklama

Související články

Langer: Husák ve funkci zatím zůstává

Inspekce ministra vnitra už začala prověřovat nová podezření kolem policejního prezidenta Vladislava Husáka, o kterých v pátek informovalo Právo. Policejní...

Výběr článků

Načítám