Hlavní obsah

Bursík vyvěsil před ministerstvo tibetskou vlajku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo životního prostředí (MŽP), které vede vicepremiér a předseda Strany zelených Martin Bursík, vyvěsilo v pátek ráno přes stížnosti čínského velvyslanectví před svoji budovu tibetskou vlajku. MŽP je prvním českým ministerstvem, které se celosvětové akce Vlajka pro Tibet účastní. Chce tím připomenout povstání Tibeťanů proti čínské okupaci ve Lhase.

Článek

Bursík vyvěsil tibetskou vlajku před ministerstvo společně s tibetským vyslancem Kelsangem Gyaltsenem. Vlajka před úřadem zůstane do pondělí.

Po rozhovoru s Gyaltsenem Bursík uvedl, že tibetská náhorní plošina čelí silnému tlaku, je odlesňována a zvyšuje se tam těžba rud. Tlak na životní prostředí znamená i příliv Číňanů do velehor, který zesílil po vybudování železnice. "Zvažuji možnost podpory Tibetu v rámci rozvojové pomoci, ekologických témat k řešení je tam řada," řekl. V úvahu by podle něj připadala například vědecká mise.

Vicepremiér si je vědom toho, že o případné spolupráci bude nutné jednat s Čínou. Prostor pro to vidí například při zasedáních ministrů životního prostředí. Svého čínského partnera zná, podle všeho je to podle něj "otevřený člověk". Čas si prý udělá i na čínského velvyslance Číny v Praze.

Parkanová vyvěsila tibetskou vlajku "ve svém srdci"

Ministerstvo zahraničí má pro Bursíka "sympatie", Česko podle diplomacie nezpochybňuje svrchovanost Tibetu, na druhou stranu je pro jeho širší autonomii.

"Pro iniciativu máme plné pochopení a vnímáme ji se sympatiemi. Česká republika vychází z politiky jedné Číny a podporuje obnovení dialogu mezi ústřední čínskou vládou a tibetským duchovním vůdcem dalajlámou o poskytnutí širší kulturní autonomie Tibetu. Zároveň Česká republika nezpochybňuje čínskou svrchovanost nad Tibetem," sdělila v pátek mluvčí české diplomacie Zuzana Opletalová.

Tajemník čínského velvyslanectví v Praze Peng Pin Hospodářským novinám řekl, že takové akce česko-čínským vztahům příliš nepomáhají. "Tyto aktivity se snaží narušit celistvost Číny," uvedln s tím, že na Bursíkův krok si bude stěžovat. Takovouto reakci podle svých slov Bursík očekával. Dodal, že vždy, když se upozorňuje na porušování lidských práv, hodnotí to daná země jako vměšování.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) považuje Vlajku pro Tibet za skvělou akci, podle ní by ji ale měly vyvěšovat především radnice. "Některá ministerstva přece jen v této věci musí udržovat určitý diplomatický odstup," sdělila s tím, že však jako poslankyně s vyslovením podpory Tibetu souhlasí. "Vyvěsila jsem tibetskou vlajku alespoň ve svém srdci," dodala.

Vlády si nechtějí kazit s Čínou obchody

Právě kvůli zachování dobrých vztahů k Číně bývalé české vlády, stejně jako kabinety v celé řadě dalších států, výrazně nepodporují. Čína je totiž  silným obchodním partnerem.

Událost se odvíjí v rámci celosvětové akce Vlajka pro Tibet, která každý rok 10. března vyjadřuje solidaritu s úsilím Tibeťanů o respektování jejich lidských a občanských práv a o skutečnou autonomii v rámci Čínské lidové republiky.

Připomíná povstání Tibeťanů proti čínské okupaci ve Lhase, ke kterému došlo před 48 lety a při kterém zahynulo 80 000 z nich.

K akci se letos přihlásilo v Česku 318 měst, v řadě z nich už začaly výstavy na téma života v Tibetu. Některé radnice a další úřady vyvěsí tibetský symbol v pátek, další v sobotu.

Bursík vyvěšuje tibetskou vlajku každý rok i na svém domě naproti budovy Poslanecké sněmovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám