Hlavní obsah

Novela protikuřáckého zákona ministry nenadchla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda ve středu poslala do Sněmovny novelu tzv. protikuřáckého zákona, má k ní ale řadu výhrad a námitek. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ji označil za legislativně nekvalitní a očekává, že k ní poslanci povedou výraznou rozpravu. Poslanecký návrh předpokládá omezení kouření v restauracích, společných prostorách bytových domů či na dětských hřištích.

Článek

"Návrh je legislativně nekvalitní. Předpokládám, že se o něm povede výrazná rozprava ve Sněmovně," řekl během středečního zasedání kabinetu v Kolodějích ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Dodal, že vláda sice k návrhu zaujala neutrální stanovisko, vyslovila ale i námitky a výtky legislativního i věcného charakteru. Další osud normy je v rukou Sněmovny, Senátu a prezidenta.

Zmírňuje zákaz kouření na zastávkách

Skupina poslanců v novele navrhla, aby obce mohly vydávat vyhlášky, kterými by se zakazovalo kouření v místech, kde se pohybují děti a mládež, jako jsou třeba hřiště, nebo například i v místě, kde se zrovna koná dětský den. Takové právo obcí ale kabinet považuje za málo konkrétní a z právního hlediska problematické.

Návrh poslaců Borise Šťastného (ODS), Jiřího Carbola (KDU-ČSL) a Evy Zubové (SZ) také počítá se zákazem kouření ve společných prostorách bytových domů, tedy třeba na chodbách. To by se ale podle Pospíšila těžko vymáhalo a kontrolovalo. Předloha také zmírňuje zákaz kouření na zastávkách, vztahovala by se pouze na kryté či uzavřené prostory, tedy přístřešky a čekárny. [celá zpráva]

Restaurace, kavárny a bary by pak pro kuřáky měly vyhradit stavebně oddělené a řádně odvětrané prostory. Zatím stačí, když hostinský někam umístí cedulku s nápisem prostor pro kuřáky. "Takové místo se ale nedá pořádně odvětrat," míní Šťastný. Kouření na zahrádkách a terasách novela neomezí.

Vědecká rada České lékařské komory kabinet koncem února vyzvala vládu, aby tuto iniciativu podpořila. [celá zpráva] Podle lékařských údajů v ČR denně zemře na následky nemocí z kouření 50 až 60 lidí.

Reklama

Související články

Litva omezuje kouření

Od úterý platí v Litvě platí zákaz kouření na všech veřejných místech včetně barů, restaurací či diskoték. Litva se zařazuje po bok zemí EU, které se snaží...

Výběr článků

Načítám