Hlavní obsah

Předsednictvo KDU-ČSL stojí za Čunkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsednictvo KDU-ČSL jednomyslně stojí za svým předsedou, vicepremiérem a ministrem pro místní rozvoj Jiřím Čunkem a nepřeje si, aby odstupoval. S tím předstoupí i v podvečer před celostátní výbor, kde navrhne širšímu vedení, aby nadále Čunka podporovalo. Právu to řekl místopředseda lidovců Marián Hošek.

Článek

Hošek si je vědom, že kauza poškozuje obraz strany na veřejnosti. Domnívá se, že kampaň má poškodit nejen Čunka, ale i KDU-ČSL.

Celostátní výbor, který se sejde v úterý v podvečer, rozhodne, jak se strana postaví k pokračujícímu trestnímu stíhání svého předsedy. Toho policie obvinila z toho, že ještě jako starosta Vsetína v roce 2002 přijal půlmiliónový úplatek. [celá zpráva]

O možnosti, že by měl šéf KDU-ČSL rezignovat na ministerské křeslo, začíná hovořit i premiér Mirek Topolánek (ODS), podle kterého musí tento týden dojít ve vývoji Čunkovy kauzy k nějakému zlomu. [celá zpráva]

Přerovský státní zástupce v úterý také zamítl stížnost, kterou podal proti svému obvinění majitel vsetínské firmy HB Real Petr Hurta, který měl Čunkovi půlmiliónový úplatek předat.

Vicepremiér v pondělí ukončil spolupráci se svou advokátkou, která ho v kauze zastupovala. Důvodem bylo, že právnička obhajuje také podnikatele Romana Vaškůje, který měl ovlivňovat bývalou Čunkovu sekretářku Marcelu Urbanovou, která aféru s údajným úplatkem vyvolala. [celá zpráva]

Členové strany se v názorech na Čunka rozcházejí

Lidovci sami jsou rozdělení. Někteří hovoří o potřebě vyvodit z případu osobní odpovědnost. Jiní chtějí slyšet Čunkovy argumenty a jeho rezignaci na vládní posty si nepřejí.

"Mezi námi, je to k zbláznění. Nikdo se v tom už nevyzná, celou pravdu zná jen Čunek," řekl v pondělí jeden z členů celostátního výboru, který si nepřál být jmenován.

"Spoléhám na to, že naše předsednictvo zváží všechny varianty. Budu zvědav, s jakými návrhy nás na jednání celostátního výboru seznámí," uvedl v pondělí poslanec Pavel Severa. Až podle získaných informací se chce rozhodnout o dalším postupu. "Vyslechnu všechny argumenty a komentáře pana předsedy. Nemyslím, že bychom zítra (v úterý) udělali nějaké fatální rozhodnutí," soudí první místopředseda lidovců Roman Línek.

Někteří lidovci chtějí více informací

Šéf lidoveckých senátorů Adolf Jílek chce nynější situaci probrat nejdříve s Čunkem. "Nejdříve promluvím s ním, své pocity si nechávám pro sebe," řekl Jílek.

Také další člen výboru, šéf středočeských lidovců Josef Janeček čeká na detailní informace. "Bezesporu pro KDU-ČSL je to velice nepříjemná situace. Doufáme, že bude co nejrychleji vyřešena," uvedl.

Více informací od svého předsedy žádají zejména zástupci Vysočiny, Jihočeského a Plzeňského kraje.

Například krajský předseda KDU-ČSL v Plzeňském kraji Václav Červený minulý týden řekl, že otázkou k diskusi je, zda by Čunek neměl odstoupit z vládní funkce do doby, než se obvinění dořeší. "Čekám, jak se k tomu postaví na úterním celostátním výboru," dodal tehdy Červený.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie obvinila Čunka z přijetí úplatku

Policie v pátek obvinila vicepremiéra a předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka z přijetí úplatku. Senátor policejní usnesení převzal odpoledne. "Proti tomuto usnesení...

Výběr článků

Načítám