Hlavní obsah

Poplatky u lékaře mají podle Julínka platit i děti a senioři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ve čtvrtek uvedl, že zdravotnické poplatky za recept, návštěvu lékaře, den pobytu v nemocnici a ošetření na pohotovosti by měli od ledna příštího roku platit všichni pacienti. Vyloučil, že by uvažoval o osvobození dětí a seniorů od placení. V nejkrajnějším případě by zrušil poplatky pro děti, seniorům by platby měl kompenzovat sociální systém.

Článek

"V parlamentu budu trvat na tom, aby systémově platili poplatky všichni," řekl s tím, že vyloučení některé skupiny z placení by mohlo ohrozit funkčnost regulace.

Ministr chce zavedením poplatků zamezit plýtvání s penězi a zneužívání zdravotních služeb. [celá zpráva] Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath jeho plán kritizoval a uvedl, že jeho strana jej nepodpoří. Julínek počítá s tím, že opozice v parlamentu bude proti poplatkům a je připraven bojovat, aby při rovnosti sil získal jeden nebo dva chybějící hlasy pro svoji reformu.

Od poplatků by osvobodil maximálně děti, protože ty zbytečné návštěvy lékaře nevyžadují. Naproti tomu u seniorů se mu zdá osvobození od poplatků sporné, jejich placení by měl řešit sociální systém. "Tam by vynětí z plateb nebylo efektivní, protože je to velká skupina, která chodí k lékaři často, a ne vždy úplně účelně," řekl.

Návrh regulačních poplatků
za recept20 Kč
za návštěvu specialisty50 Kč
za den v nemocnici50 Kč
za návštěvu pohotovosti50 Kč
za návštěvu praktického lékaře při určitých diagnózách50 Kč

Kdyby senioři byli z placení vyňati, ztrácel by se podle ministra smysl poplatků, který má spočívat v úspoře peněz zdravotního pojištění. Podle odhadu pojišťoven by poplatky tím, že omezí zbytečnou péči, mohly ušetřit pojišťovnám ročně šest až sedm miliard. Zdravotnictví spotřebuje za rok kolem 200 miliard korun.

"Bude záležet na diskusi v parlamentu, kde upozorním, že efekt úspory díky kompromisu by byl nižší, tudíž méně by se mohlo dát například na transplantace," shrnul ministr.

Dodal, že regulační poplatek by zůstal zdravotnickému zařízení, tento příjem by ale pak byl vzat v úvahu v rámci úhrad od pojišťoven. "Nebude to primitivní odečet, ale zohlednění," upozornil.

Pacienti si doplatí i na léky

Julínek potvrdil, že připravuje limit doplatků na léky na recept v částce 3000 korun ročně. Pokud by pacient tuto částku překročil, pak by mu léky plně hradily pojišťovny. Ty se brání, že jim stoupnou náklady. Podle Julínka je vše propočítáno tak, aby doplatky pojišťovny nezatížily. V příští úhradové vyhlášce naopak počítá s tím, že pojišťovnám peníze ušetří.

Ministr plánuje přeměnu pojišťoven v akciové společnosti, které si budou konkurovat. Očekává, že tak budou lépe spravovat peníze pojištěnců a efektivněji je vydávat.

Neobává se, že by se prostředky v akciových společnostech ztrácely. Přirovnal to ke stavebnímu spoření, kam stát dává miliardy na příspěvek. "Dá naprosto soukromé společnosti, spořitelně, peníze a kupodivu těch 3000 korun skončí na vašem účtu, takže proč by to nešlo zajistit ve zdravotnictví," řekl Julínek.

Anketa

Souhlasíte s návrhem ministra Julínka na zavedení poplatků ve zdravotnictví?
Ano, bez výjimek
23,8 %
Ano, s výjimkou některých skupin obyvatelstva
7,7 %
Ne
68,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 47455 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám