Hlavní obsah

Lidový dům podle Paroubka nevysoudil jen Altner

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek získal pro jednání s advokátem Zdeňkem Altnerem novou silnou kartu. Paroubkovi se sám přihlásil advokát, který pro soc. dem. vymyslel celou konstrukci, jak vyhrát spor o Lidový dům a podstatnou část pří úspěšně uzavřel, a to ve srovnání s Altnerem za zlomkovou cenu.

Článek

Paroubek také vyzval svého předchůdce Miloše Zemana, aby se omluvil za to, že s advokátem Altnerem podepsal nevýhodnou smlouvu. Advokát po ČSSD už sedm let vymáhá honorář za zastupování,  na ČSSD dokonce podal návrh na konkurz. Podle nepravomocného soudního rozhodnutí Altnerovi náleží 18 miliónů korun, s penále za sedm let 176 miliónů. Advokát požaduje až 20 miliard. [celá zpráva]

ČSSD nabídla Altnerovi v mimosoudním vyrovnání 126 miliónů, to advokát odmítl. [celá zpráva]

Zeman se za smlouvu omlouvat nehodlá, strana prý měla šest let na to, aby s ní něco udělala.

Strana vyměnila Blanického za Altnera

ČSSD nejprve zastupoval Blanický, později Altner. Paroubek neví, proč byla nová, méně výhodná smlouva podepsána. Podle Blanického to byl právě on, kdo vymyslel, jak Lidový dům v soudním sporu získat.

"Já jsem právě objevil, že společnost Cíl, a.s. (jejím jediným akcionářem byla a je ČSSD, pozn. red.) de facto nezanikla, že existuje jako plášť, přestože došlo ke znárodnění, k uložení akcií a prokázal jsem, že komunisti to v podstatě nesprávně znárodnili, že prostě nedošlo k znárodnění Lidového domu. A to byl základ úspěchu, že Lidový dům není státu. Pak už nemohlo být jiné rozhodnutí, že patří a.s. Cíl," popsal Blanický.

ČSSD proto Cíl z jeho popudu oživovala, zapisovala do obchodního rejstříku a obnovovala statutární orgány. V tu chvíli se ale místopředsedou soc. dem. pro hospodářské otázky místo Ivo Havlíčka stal pozdější ministr financí Ivo Svoboda. "A Svoboda to svěřil Altnerovi," přiblížil Blanický s tím, že Altner obrazně na jeho stavbě postavil střechu. "On vlastně nezastupoval ve sporném řízení, ale jen v rejstříkovém řízení, kde proti sobě už neměl protivníka, ale jen přesvědčoval soud," uvedl Blanický s tím, že ovšem kolegovi nechce házet klacky pod nohy.

Nemovitý politický kapitál

Aniž by ho jmenoval, Paroubek v úterý řekl, že Blanický svými argumenty přesvědčil, že "to byl on, kdo vysoudil významnou část sporu o Lidový dům a kdo dostal odměnu velmi, velmi přiměřenou, spíš bych řekl odměnu nízkou ve vztahu k tomu, co požaduje pan Altner".

"Nechápu pana Svobodu, proč přistoupil k takové změně v přístupu k řešení celé problematiky, vlastně v poslední fázi jednání o Lidovém domě. A už vůbec nechápu Miloše Zemana, že takovou smlouvu podepsal. Je to vážná chyba, já čekám od Miloše Zemana omluvu ve vztahu k soc. dem.," uvedl Paroubek a kauzu shrnul: "Je to ohromná chyba, která se stala. Povšiml jsem si, že pan Svoboda toho času je na letním bytě, nebo jak to slušně nazvat. Takže na něm si opravdu nic nevezmeme."

Při sporu o Lidový dům, který v 90. letech začal žalobou na určení vlastnictví z podnětu tehdejšího ministra financí Ivana Kočárníka (ODS), stál tehdejší šéf ČSSD Miloš Zeman podle Blanického zcela mimo. Zúčastnil se jednoho soudu, a pak advokátovi poděkoval. Když mu důvěru budící Svoboda dával k podpisu smlouvu s Altnerem, Blanický by se nedivil, že by ji Zeman ani nečetl a text signoval.

Zlomek nejmenší částky

Blanický tvrdí, že během sporů o nemovitost, měl problém i s lidmi z právní komise soc. dem.. "Vymyslel jsem celé právní řešení a odborníci ze soc. dem. mě jenom přesvědčovali, že s tím nemůžu projít, že nemůžu vyhrát, že je jim to v podstatě jedno, a ať to dopadne, jak chce, že stejně z toho budou mít politický kapitál. Já jsem je přesvědčoval, že to má naději," konstatoval Blanický s tím, že už mu dochází trpělivost, když stále slyší, že pro soc. dem. vysoudil dům Altner. Altner se podle Blanického na věci jen podílel.

A Blanického odměna? Proti Altnerovým nárokům prý mizivá. "Řekl bych, že to je zlomek z té nejmenší částky, o které se tam mluví jako o odměně," konstatoval Blanický a své pocity shrnul: "Připadám si jako špatný obchodník."

Podle soc. dem. poslance a právníka Stanislava Křečka pak vzbudilo veliký rozruch stanovisko České advokátní komory o tom, že Altnerova odměna je v souladu s etikou. "My jsme jako advokáti postihováni za daleko menší přestupky proti etice," poznamenal Křeček.

Vývoj sporu o Lidový dům ale soc. dem. mohla podle Blanického využít jako argument právě ve sporu o Altnerovu odměnu, kterou napadala jako nemravnou. "Oni to, nevím proč, neudělali. Předseda Paroubek říkal, že je překvapen," konstatoval Blanický.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD nabídla Altnerovi mimosoudní dohodu

ČSSD v pondělí nabídla advokátovi Zdeňku Altnerovi jednání o mimosoudní dohodě. Předseda Jiří Paroubek uvedl, že součástí nabídky je i částka, kterou ČSSD...

Výběr článků

Načítám