Hlavní obsah

Lékaři vyzvali ministry, aby zakázali kouření v restauracích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vědecká rada České lékařské komory (ČLK) vyzvala vládu, aby podpořila novelu protikuřáckého zákona. Návrh, který předložil poslanec Boris Šťastný (ODS) spolu s lidovcem Jiřím Carbolem a Evou Zubovou ze Strany zelených, plánuje omezení kouření v restauracích.

Článek

"Jako lékaři - členové Vědecké rady České lékařské komory - vás vyzýváme k tomu, abyste podpořili návrh, který může výrazným způsobem přispět k lepší ochraně zdraví občanů, kteří si nepřejí být obtěžováni tabákovým dýmem," uvádí se v otevřeném dopisu, který rada poslala vládě.

Podle návrhu by měly restaurace, kavárny nebo bary vyhradit pro kuřáky stavebně oddělené a řádně odvětrané prostory. V současné době sedí kuřáci i nekuřáci ve stejné místnosti, kuřácká část je ale označena nápisem, v lepším případě oddělena přepážkou.

Předloha chce omezit také kouření ve společných prostorách bytových domů či v místech, kde se pohybují děti a mládež. Předpokládá, že obce by mohly zakázat kouření na dětských hřištích.

Zákaz kouření restauracím tržby nesrazí

"Chceme kvalitnější normy bez chyb, dosavadní úprava není dobrá. Připravujeme vlastní protikuřáckou politiku, zaměřenou zejména na mládež, ženy a zřejmě i zdravotníky, mezi nimiž je velké procento kuřáků," řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Zákaz kouření v restauracích a barech se podle odborných studií pozitivně projeví na zdraví obyvatel již za velmi krátkou dobu. Jednu z nich provedli po zákazu kouření v těchto podnicích italští lékaři. Sledovali výskyt infarktu na příjmových odděleních nemocnic. "Bylo zjištěno, že ve věkové kategorii do 60 let došlo k poklesu výskytu akutního infarktu myokardu o 11 procent," popsal závěry italských kolegů internista Luboš Kotík.

Zákaz kouření platí v mnoha evropských vyspělých zemích. Někteří čeští hostinští se bojí toho, že kdyby si hosté nemohli v restauraci zapálit, přestali by tam chodit. Konkrétní výsledky ale potvrzují, že země, kde je kouření v barech a restauracích zakázáno, mají opačné zkušenosti.

Lékaři uvádějí, že v ČR ročně zemře vinou kouření 18 000 osob, osm tisíc z toho na nádorová onemocnění, sedm tisíc si vyžádají choroby srdce a cév. Podle ČLK se ročně v Česku vykouří asi 20 miliard cigaret, česká ekonomika tím navzdory výnosům ze spotřební daně ročně přichází o 80 miliard korun, uvádí dále vědecká rada komory.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám