Hlavní obsah

Čunek podá stížnost proti obvinění, odstoupit nehodlá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vicepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek řekl v Otázkách Václava Moravce na ČT, že jeho advokát podá v pondělí stížnost proti obvinění z korupce. Čunek tvrdí, že policie ve sdělení obvinění vůbec nezohlednila dokumenty, které lidovecký šéf nedávno předložil a které mají dokazovat jeho nevinu. O své případné rezignaci bude ve vládě a ve straně diskutovat až poté, co o stížnosti rozhodne státní zástupce.

Článek

"Poté, co budu znát výsledky svého odvolání, tak budu o svém dalším setrvání ve vládě hovořit se svými stranickými kolegy," řekl Jiří Čunek s tím, že to bude nejdříve za týden. Policie podle něj do obvinění vůbec nezahrnula dokumenty, které v tomtéž pořadu ČT ukázal Čunek na konci ledna. Mají dokazovat, že 497 tisíc, které Čunek v únoru 2002 uložil do banky, pocházely z vyplácení vkladů ve zkrachované Universal bance. [celá zpráva]

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyjádřil rozčarování nad tím, že trestně stíhaný ministr může zůstat na svém místě ve vládě. "V Evropě je toto naprosto nemyslitelné a je nyní na premiérovi, aby se přestal chovat alibisticky," řekl Sobotka.

Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) Čunkova slova ocenil s tím, že mají hlavu a patu. Pokud podle něj policie nezahrnula do spisu všechny podklady, není možné někoho obžalovat, aniž by měl možnost se obhájit. A vytvářet další politickou nestabilitu na základě neúplných důkazů není třeba, řekl Bursík.

V Nedělní partii na Primě Čunek odmítl hovořit o svých úsporách

Po krátkém popoledním vystoupení na ČT zasedl Čunek také ve studiu televize Prima, aby v Nedělní partii diskutoval s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem.

V debatě odmítl jasně odpovědět na otázku, jestli si úspory ve výši 2,5 miliónu korun mohl vydělat z příjmů bezpečnostního technika ve Vsetíně a příjmu své ženy, zubařky. "Řeknu jedinou věc: ano byly to moje peníze," uvedl Čunek.

Další podrobnosti neřekl s tím, že už mu bylo sděleno obvinění. "Tohle už není hospodská diskuze, ale trestně právní řízení," pokračoval Čunek. "Já určitě mám doklady na tyto prostředky," uzavřel předseda KDU-ČSL.

Čunek: obvinění se objevila až po mém vstupu do vysoké politiky

Policie Čunka podezírá z toho, že v únoru 2002 přijal zhruba půlmiliónový úplatek od vsetínské realitní firmy H Real. Senát ho kvůli vyšetřování zbavil imunity. [celá zpráva] V pátek mu policie sdělila obvinění z úplatkářství, den na to obvinila i šéfa H Realu Petra Hurtu. [celá zpráva]

"Obvinění jsou učiněna metodou pokus - omyl, buď to vyjde, nebo ne," komentoval kauzu Čunek, podle kterého je většina obvinění vůči němu anonymních a policie má povinnost je všechna prošetřit. "Za osm let starostování jsem nikdy kvůli ničemu vyšetřován nebyl. Od té doby, co jsem senátorem se začínají objevovat obvinění a začínají se urgentně řešit," upozornil vicepremiér.

Paroubek trvá na Čunkově rezignovaci

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v debatě označil případ za nejasný. "Panu vicepremiérovi přeji, aby se z toho dostal, ale nevidím to na to, že by to politicky ustál," řekl Paroubek a dodal: "Prestiž této vlády mi může být jedno, ale tato vláda reprezentuje tuto zemi a není vhodné, aby vicepremiér chodil ze zasedání vlády na policii na výslech."

Čunek však zopakoval, že rezignovat kvůli obvinění z korupce nehodlá: "Já nechci odstoupit, protože se to nikdy nestalo a protože neuznávám presumpci viny. Mohl by se z toho stát národní sport. To se týká nejen politiků, ale i jiných lidí, kteří jsou vtaženi do hry neprávem a poškozuje je to."

Paroubek na to řekl, že on považuje presumpci viny u politiků za běžnou věc a připomněl případ někdejšího poslance ČSSD Michala Krause. "Policie čeká s odložením případu na nějaký originál dokladu, který má jen v kopii. A já věřím, že Kraus se do politiky brzy vrátí," řekl Paroubek ke Krausově "kakaové" kauze.

Reklama

Související témata:

Související články

Senátoři vydali Čunka do rukou policie

Senát zbavil imunity vícepremiéra, ministra pro místní rozvoj, předsedu KDU-ČSL a bývalého starostu Vsetína Jiřího Čunka. Pro hlasovalo 38, proti 26...

Policie obvinila Čunka z přijetí úplatku

Policie v pátek obvinila vicepremiéra a předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka z přijetí úplatku. Senátor policejní usnesení převzal odpoledne. "Proti tomuto usnesení...

Výběr článků

Načítám