Hlavní obsah

Pohanka a Melčák budou sedět mezi poslanci trojkoalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci zvolení za ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka, díky kterým získala trojkoaliční vláda důvěru, se ve Sněmovně přestěhují do lavic vyhrazených koaličním stranám. Přijali tak nabídku členů ODS.

Článek

Pohanka a Melčák tak vystřídají sousedy, kterými budou lidovci a občanští demokraté. Oba bývalí členové poslaneckého klubu ČSSD se také vystěhovali ze svých poslaneckých kanceláří, které sdíleli se svými někdejšími kolegy. Kancelář ale mají každý vlastní.

V jednacím sále teď budou sedět v zadních lavicích, z pohledu od řečnického pultu napravo od středu. Podle Melčáka se tak naplnila jeho slova, že "sebevrazi se pochovávají u zdi".

Melčákovi by sedět nadále mezi poslanci ČSSD nevadilo. "Já jsem se mezi sociálními demokraty pohyboval od roku 1991, kdy jsem do sociální demokracie vstoupil, zažil jsem lecjaké změny názorů. Myslím, že bych obhájil i tento svůj postoj - teprve budoucnost ukáže, že to bylo dobře," řekl.

O vyloučení "přeběhlíků" ze strany se rozhodne v březnu

ČSSD v minulosti opakovaně vyzvala oba poslance, aby se vzdali mandátů nebo alespoň všech funkcí ve sněmovních výborech, které získali ještě jako členové soc. dem. Sociální demokraté je kvůli jejich toleranci vlády ODS, KDU-ČSL a Strany zelených považují za zrádce.

Pohanka se už stal nezávislým poslancem, Melčák ještě ve straně zůstává. Zlínská organizace ČSSD tento týden Melčáka v rozporu s doporučením stranického vedení ze strany nevyloučila.

O tom, jestli v ní zůstane nebo bude vyloučen, definitivně rozhodne až březnový sjezd, kde o zrušení jeho členství požádá předseda soc. dem. Jiří Paroubek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám