Hlavní obsah

Od policie utíká stále víc nespokojených zaměstnanců

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předpovědi o hromadných odchodech policistů do civilu se v posledních dnech začínají pomalu naplňovat. Zatímco v polovině ledna bylo na odchodu zhruba 200 policistů, dnes už mají personalisté po celé republice na svých stolech více než 600 výpovědí a další zřejmě budou přibývat.

Článek

Podle policejního prezidia odcházejí hlavně starší funkcionáři, kteří čekali na vyšší výsluhy, zároveň ale policii opouští i stovky těch mladých. Ti se totiž i přes sliby vedení resortu obávají, že kvůli novému služebnímu zákonu budou brát méně než loni. Právě kvůli tomu se také někteří policisté chystají zhruba v polovině tohoto měsíce demonstrovat před pražskou budovou ministerstva vnitra.

Policejního prezidenta Vladislava Husáka zatím podle jeho slov nechávají odchody policistů do civilu klidným. "Není to nic, z čeho bych byl nadšený a doufám, že už se toto číslo nebude nijak výrazně navyšovat. Ale beru to jako realitu, měli jsme již dříve k dispozici studie, které očekávaly odchody několika tisíců lidí. Právě proto jsme koncem loňského roku rozjeli náborovou kampaň, díky které se nám daří úbytek kompenzovat," řekl Právu Husák.

Zároveň dodal, že podle policejních statistik slouží zhruba dvě třetiny z odcházejících policistů déle než třicet let. "To je přitom efekt, který nový služební zákon předpokládal. Jde o to, aby ti opotřebovaní délesloužící funkcionáři přenechali svá místa mladším a perspektivnějším kolegům," uvedl Husák s tím, že zhruba polovina z odcházejících policistů slouží u pořádkové policie a polovina u kriminálky.

Odcházejí i bodyguardi

Podle informací Práva však lidé opouštějí i další policejní složky. "Od nás už od začátku roku z celkového počtu více než jedenácti set lidí odešlo padesát. To je velký nárůst, loni od nás odešlo za celý rok 68 policistů," řekl např. šéf ochranné služby Lubomír Kvíčala s tím, že policejní bodyguardy, kteří podali výpověď, bude muset nahradit novými lidmi, nejčastěji z jednotlivých krajských správ. Tím se ovšem roztáčí spirála, protože právě z nich v současné době odchází nejvíc mladých policistů, většinou pochůzkářů nebo příslušníků motorizovaných jednotek.

Těchto mladých policistů se totiž nejvíc týkají obavy z platového propadu, většina z nich proto vyčkává na to, jak budou vypadat jejich únorové výplatní pásky. "To bude klíčové, spousta lidí na to čeká s vyplněnou žádostí o propuštění do civilu," řekl Právu jeden z příslušníků pražské pořádkové jednotky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám