Hlavní obsah

V Praze přistál první airbus pro vládní letku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na letišti v pražských Kbelích přistál v úterý odpoledne první z dvojice letounů Airbus A-319 CJ, které jsou určeny pro vládní letku. Stroj přiletěl z Hamburku. Dvě letadla budou ČR stát asi tři miliardy korun. Druhý stroj by do ČR měl přiletět v září.

Článek

Stříbrošedý airbus má na sobě nápis Česká republika, lva na ocasním kýlu a státní vlajku, která se táhne po celé délce trupu. Posádku budou tvořit dva piloti. Nové letadlo nebude sloužit jen politikům, mělo by také přepravovat české vojáky do zahraničních misí.

Mluvčí 24. základny dopravního letectva Petr Šupitar se domnívá, že přibližně během měsíce by mohl airbus operovat v běžném provozu. Podle něj bude stroj parkovat na letištní ploše. Hangáry jsou pro ně příliš malé, rozpětí křídel je o něco větší než vjezd do budov.

Airbusy u takzvané vládní letky nahrazují ruské stroje Tu-154, které kromě pilotů potřebovaly i navigátora, telegrafistu a technika.

Jsou méně hlučné

Výhodou nových airbusů je mimo jiné to, že jsou méně hlučné než "túčka" a splňují také emisní limity. Dosavadní "túčka", která měla armáda pět a devět let, nesplňovala například normy hluku pro noční létání. Kvůli tomu se mimo jiné loni v říjnu zdržel návrat českých vojáků z Afghánistánu.

Vojenský letový park bývá nazýván vládní letka, protože ho používají vládní představitelé. O jeho urychlené obnově vláda rozhodla v roce 2005 po sérii poruch letadel při zahraničních cestách politiků, kvůli nimž se stroje musely vrátit, nebo nouzově přistát.

Reklama

Související témata:

Související články

Letadlo s Paroubkem doprovázely bojové letouny

Letadlo, které neslo na palubě premiéra Jiřího Paroubka na cestě z Latinské Ameriky, dostalo hned dvakrát během letu vojenský doprovod. Vládní Tu-154 v rámci...

Vládní letadlo mělo opět technické problémy

Kanadský letoun typu challenger, který se řadí do flotily české vládní letky, měl v sobotu technické potíže, kvůli kterým se opozdil odlet senátní mise....

Výběr článků

Načítám