Hlavní obsah

Zelení odmítnou bilaterální smlouvu s USA o radaru

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud by umístění amerického radaru do vojenského prostoru Brdy mělo být dáno jen bilaterální smlouvou mezi USA a ČR, Strana zelených to ve vládě a případně i ve Sněmovně odmítne. V rozhovoru pro sobotní Právo to oznámil šéf sněmovního výboru pro evropské záležitosti a člen republikové rady zelených Ondřej Liška.

Článek

"Jednostrannou nabídku na smlouvu mezi USA a ČR považujeme za natolik nepřijatelnou, že by ji měla vláda odmítnout jako takovou, a pokud by přišla do parlamentu, pak by ji měli odmítnout naši poslanci. V případě, že by se jednalo o seriózní nabídku umístění zařízení politicky začleněnou do mnohostranného bezpečnostního rámce, potom je na místě, budou-li o to občané stát, rozhodně to konzultovat prostřednictvím referenda," uvedl Liška.

Ačkoli se ČSSD ještě k radaru jednoznačně nevyjádřila, může se stát, že proti dvoustranné smlouvě s USA může být ve Sněmovně se zelenými a komunisty 106 poslanců, s přeběhlíky možná 104, tedy stále většina.

Podle Lišky zatím chybějí informace o radaru i vládním zeleným, kteří loni doporučili odmítnout smlouvu pouze s USA. Pro diskusi už mají zelení připravené dotazy.

"Bude nás zajímat, zda politicky, nikoli technologicky, bude zapojen do širokého bezpečnostního rámce NATO. Máme veliké obtíže zjistit jasné odpovědi na tuto jednoduchou otázku. Na základě informací od našich partnerů se budeme rozhodovat, zda s umístěním radaru budeme souhlasit či ne," uvedl Liška.

Postoj zelených nemusí být a priori negativní. "Pokud dostaneme záruky, že je to součást širokého rámce, pak s tím nemáme problém. Ale doposud vše nasvědčuje tomu, že obhájci nedělají dost pro to, aby nás přesvědčili," dodal Liška.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám