Hlavní obsah

Průzkum: Češi nevěří, že vláda vydrží čtyři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pouze čtvrtina Čechů si myslí, že vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS) vydrží u moci po celé své čtyřleté funkční období. Vyplývá to z průzkumu společnosti Factum Invenio, který se uskutečnil v druhé polovině ledna a byl zveřejněn v pátek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Velkou důvěru nemají tuzemští občasné ani v to, že se vládě občanských demokratů, lidovců a zelených podaří realizovat hlavní body svého programu. Přesvědčena o tom byla jen třetina respondentů. Podle názoru poloviny dotázaných by vláda měla začít řešit především oblast práce a nezaměstnanosti, reformu zdravotnictví a reformu důchodového systému.

Jak dlouho bude vládnout nová trojkoaliční vláda (údaje jsou uvedeny v procentech):
Celé funkční období24,3
Jeden až dva roky25
Jen pár měsíců27,7
Neví23
Dokáže vláda prosadit hlavní body svého programu (údaje jsou uvedeny v procentech):
Rozhodně ano7,4
Spíše ano25,8
Spíše ne34,8
Rozhodně ne11,1
Neví20,9
Zdroj: Factum Invenio

Trojkoalici přitom podporuje většina voličů. Voleb do Sněmovny by se v půlce ledna zúčastnilo 57,9 procenta oprávněných voličů, tedy o něco méně než loni v červnu. ODS by volilo 36,5 procenta oslovených, ČSSD 29,5 procenta a KSČM 14,1 procenta lidí. Zeleným by dalo hlas 7,6 a lidovcům 7,3 procenta. Jedno procento hlasů by získalo uskupení SNK ED a zbytek voličské přízně, tedy 3,9 procenta hlasů, by si rozdělily ostatní strany.

Kdyby se v půlce ledna konaly volby do Poslanecké sněmovny, získala by trojkoalice podle volebního modelu 107 mandátů. ODS by ve sněmovně obsadila 83 křesel, ČSSD 65, KSČM 28 a zelení s lidovci by získali po 12 mandátech. Spolehlivou většinu by tak v dolní komoře získala současná trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, nebo velká koalice občanských a sociálních demokratů.

Stranapočet křeselvolební ziskstranické preference
ODS8336,5 %22,1 %
ČSSD6529,5 %19,2 %
KSČM2814,1 %9,2 %
SZ127,6 %5,7 %
KDU-ČSL127,3 %5,5 %
Zdroj: Factum Invenio

Předpokládaný volební zisk ODS tak podle analytiků zůstává v prosinci i lednu na úrovni výsledků loňských sněmovních voleb. Voličská přízeň ODS se těsně poté, co vláda Mirka Topolánka získala ve sněmovně důvěru, nezměnila. Také předpokládaný volební výsledek ČSSD zůstává stabilní, straně se však zatím nepodařilo zcela nahradit oslabení pozic z října a listopadu loňského roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám