Hlavní obsah

Z ústavních činitelů lidé věří nejvíc Klausovi a Motejlovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Skoro tři čtvrtiny lidí věří prezidentovi republiky Václavu Klausovi a ombudsmanovi Otakaru Motejlovi. Nejmenší důvěru naopak mají v předsedu Sněmovny Miloslava Vlčka a premiéra Mirka Topolánka. Vyplynulo to z posledního průzkumu agentury STEM.

Článek

Klausovi a Motejlovi věří shodně 74 procent občanů. Důvěra v prezidenta oproti stejnému průzkumu z října 2005 mírně vzrostla, důvěra v Motejla roste nepřetržitě od prosince 2004.

Podobně je na tom předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který skončil na třetím místě. Jeho důvěra stoupá už od září 2004, nyní se těší důvěře asi dvou třetin respondentů (64 procent).

Méně než polovina dotázaných (44 procent) označila za důvěryhodného předsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS). Jedná se tedy o více než dvě pětiny lidí.

Na posledních příčkách žebříčku skončili premiér Topolánek (39 procent) a šéf Sněmovny Vlček (35 procent). Topolánkovi vyjádřilo důvěru skoro o 10 procent méně dotázaných než jeho předchůdci Jiřímu Paroubkovi (ČSSD) v říjnu 2005. Vlček má stejnou důvěru jako bývalý předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) v říjnu 2005.

Preference ovlivňuje politická orientace a také vzdělání

Voliči ODS se nejkladněji vyjádřili vůči "jejich lidem", to znamená vůči prezidentovi, premiérovi a předsedovi Senátu. Příznivci ČSSD naopak dali větší důvěru Rychetskému a Vlčkovi.

U stoupenců lidovců a Strany zelených převládá důvěra v prezidenta a ombudsmana. Sympatinzanti KSČM se vyznačují poměrně nízkou důvěrou v ústavní činitele, ze kterých preferují ombudsmana.

Lidé, kteří se o politiku zabývají, věří ústavním činitelům více, než ti, kteří tak nečiní. Mladí a vzdělaní lidé také častěji vyslovují důvěru Klausovi a Topolánkovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám