Hlavní obsah

Ministryně kultury Třeštíková rezignovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vládu Mirka Topolánka (ODS), která teprve minulý týden získala důvěru, čeká první změna. Ve středu rezignovala ministryně kultury Helena Třeštíková (za KDU-ČSL). Rezignaci poslala premiérovi Topolánkovi. Zdůvodnila ji tím, že chce dostát svým slovům a odstoupit, protože ji politici nutí jmenovat náměstkem někoho, koho nechce.

Článek

"Za daného stavu věcí považuji za nemožné pokračovat ve své práci na Ministerstvu kultury ČR. Věřím, že má rezignace bude vnímána jako korektní vyjádření mého postoje, a to nejen jako ministryně kultury bez politické příslušnosti, ale - a to především - jako člověka, který jsi je vědom své odpovědnosti," uvedla Třeštíková v dopise.

Třeštíková ve čtvrtek vystoupila na mimořádné tiskové konferenci s tím, že je připravena rezignovat, pokud na ni bude i nadále premiér Mirek Topolánek (ODS) tlačit, aby jmenovala svým náměstkem Františka Formánka. [celá zpráva]

Topolánek: mrzí mě to

"Rezignace Heleny Třeštíkové na post ministryně kultury mě mrzí. Pokládal jsem ji a pokládám za člověka, jehož mravní integrita a autorita v odborných a uměleckých kruzích mohla tomuto komplikovanému resortu hodně pomoci," reagoval na odstoupení ministryně premiér Topolánek.

Řekl, že ho mrzí i důvody. To, že Třeštíková nabízené náměstky odmítla, prý respektoval, protože to bylo její právo, prý na ni žádný nátlak nevyvíjel.

Třeštíková Topolánkově kabinetu popřála hodně štěstí a řekla, že se k rezignaci už dál nechce vyjadřovat.

Za několik týdnů, které strávila Třeštíková ve funkci, stihla vybrat nového ředitele Národního divadla Ondřeje Černého. [celá zpráva]

KDU-ČSL vybere nástupce co nejrychleji

Lidovci jednali o nástupci Třeštíkové už ve středu večer. Uvažuje se o Jaromíru Talířovi, který dělal Třeštíkové prvního náměstka nebo o Michaele Šojdrové. Předseda strany Jiří Čunek chce premiérovi předložit jméno nového ministra do pátku.

"Rozhodnutí paní Třeštíkové mě velmi mrzí, je to ztráta pro vládu, KDU-ČSL i pro českou kulturu. Myslím, že to byla charismatická a čestná dáma, ale je to její svobodné rozhodnutí," řekl ČTK první místopředseda strany Roman Línek.

Šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek řekl, že krok Třeštíkové chápe a považuje ho za statečný.

PROHLÁŠENÍ HELENY TŘEŠTÍKOVÉ

K REZIGNACI NA FUNKCI MINISTRYNĚ KULTURY ČR (24. ledna 2007)

  • Je tomu týden, kdy jsem Vás informovala o svém osobním postoji k situaci, které jsem jako ministryně kultury byla vystavena. Na mém postoji se nic nemění.
  • Nechci nikoho poškodit, ale hodlám dostát svým slovům. Poté, co jsem pana premiéra ústně informovala o důvodech, které mne vedou k tomuto řešení, jsem mu dnes také odeslala svou rezignaci na funkci ministryně kultury.
  • Za daného stavu věcí považuji za nemožné pokračovat ve své práci na Ministerstvu kultury ČR. Věřím, že má rezignace bude vnímána jako korektní vyjádření mého postoje, a to nejen jako ministryně kultury bez politické příslušnosti, ale - a to především - jako člověka, který si je vědom své odpovědnosti.
  • Děkuji všem kdo mne v mé práci podporovali a pomáhali mi ji zvládnout. Děkuji jim také za víru nejen v upřímnost mých slov, ale i v mou opravdovou snahu dostát všem úkolům, s nimiž jsem se ve funkci ministryně setkala. Jsem ráda, že jsem tyto lidi měla možnost poznat a spolupracovat s nimi.
  • Chci také poděkovat všem novinářům, za jejich aktivní zájem o dění v resortu kultury a věřím, že přetrvá i v budoucnu.
  • Vládě pana premiéra Mirka Topolánka přeji ze srdce mnoho úspěchů a dobrých rozhodnutí. Jistě pochopíte, že toto, je vše co mohu nyní k celé věci sdělit a proto už nechci a nebudu svou rezignaci více mediálně komentovat.
  • Děkuji a přeji všem dobré dny...
  • Helena Třeštíková

Helena Třeštíková

Narodila se 22. června 1949 v Praze a v roce 1975 vystudovala na FAMU Katedru dokumentární tvorby (KDT). Před tím byla asistentkou režie Československé televize. V letech 1974 až 1977 pracovala jako dramaturgyně a v letech 1977 až 1994 jako režisérka Krátkého filmu.

Podílela se na založení sdružení filmařů a sociologů FaS (Film a sociologie, 1990) a Nadace Člověk a čas (1994). Do povědomí veřejnosti vstoupila rozsáhlými cykly jako byly například Manželské etudy (l987).

Třeštíkovou vždy nejvíce zajímaly lidské osudy, mezilidské vztahy a sociální problémy.

V letech l994 až 1996 natočila také několik portrétů zajímavých osobností pro cyklus GEN, GENUS a V.I.P.

ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Ondřej Černý bude šéfovat Národnímu divadlu

Novým ředitelem Národního divadla (ND) byl vybrán dosavadní ředitel Divadelního ústavu Ondřej Černý. Vybrala ho komise složená ze 14 členů. Ministryně kultury...

Ministryně kultury pohrozila rezignací

Helena Třeštíková (bezpartijní za KDU-ČSL) ve čtvrtek odpoledne pohrozila rezignací na funkci ministryně kultury. Jako důvod uvedla nesouhlas se snahou...

Výběr článků

Načítám